Skvelá pizza z celozrnnej múky. Vyskúšajte a určite si pochutnáte

Zdieľať
pizza
Skvelá pizza z celozrnnej múky. Vyskúšajte a určite si pochutnáte Foto: www.freepik.com

Máte radi pizzu, ale kvôli diéte sa jej radšej vyhýbate? Upečte si túto verziu z celozrnnej múky, ktorá je vhodná aj do redukčného jedálnička. Táto pizza je nielen chutná, ale aj výživná, a umožní vám dodržať svoj plán na chudnutie bez toho, aby ste sa museli vzdať obľúbeného jedla. V tomto článku sa dozviete, ako na to!

Milujete pizzu, ale kvôli diéte sa jej radšej vyhýbate? Upečte si túto verziu z celozrnnej múky, ktorá sa hodí aj do redukčného jedálnička

Niet pochýb o tom, že klasickej talianskej pizze, pripravenej v tradičnej peci s autentickými surovinami, sa nič nevyrovná. Pravdou však je, že je energeticky pomerne náročná – zvlášť ak obsahuje slaninu a tučnejšie druhy syrov. Ak sa snažíte schudnúť, nie je to práve najvhodnejší pokrm do redukčného jedálnička. Môžete si ju však pripraviť tak, aby ste si pochutili a zároveň dodržali svoj plán na chudnutie. Ako na to?

Cesto z celozrnnej múky

Tradičná pizza sa pripravuje z hladkej múky s vysokým obsahom lepku, vďaka ktorému je cesto pružné a dobre tvarovateľné. Ak si však chcete pripraviť variantu, ktorá bude výživovo bohatšia a lepšie zapadne do vášho stravovacieho plánu, zvoľte múku celozrnnú. Tá sa vyrába z celého zrna, obsahuje omnoho viac živín než klasická biela múka.

Pre chudnutie i celkové zdravie je zásadná vláknina, ktorej množstvo je v celozrnnej múke trojnásobne vyššie. Nájdeme v nej aj viac bielkovín. Vďaka tomu celozrnné výrobky zasýtia na dlhší čas, čo v praxi znamená, že ich zvyčajne stačí zjesť menej a aj tak sa budete cítiť nasýtení. Okrem toho vláknina pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu a cukru v krvi a je kľúčová pre správne trávenie a zdravie tráviaceho traktu.

Menej kalórií? Záleží na ostatných surovinách

Občas sa môžete stretnúť s mýtom, že celozrnná múka je menej kalorická, a preto si ju môžete dopriať vo väčšom množstve. Opak je pravdou. Celozrnná múka obsahuje rovnaké – niekedy dokonca o trochu viac kalórií – než klasická biela múka. Ak chcete znížiť celkovú energetickú hodnotu pizze, použite menej tučné suroviny na jej obloženie.

Použite napríklad chudú šunku, mozzarellu light alebo tvrdý syr do 30 % tuku v sušine. Ak máte radi olivy, použite ich v menšom množstve a časť nahraďte paprikou, cibuľou alebo inou obľúbenou zeleninou. Nezabudnite na koreniny a bylinky – sušené oregano a bazalka dodajú pizze správnu chuť, rovnako ako rozmarín, tymián a cesnak.

Ako na cesto z celozrnnej múky?

Ak nemáte skúsenosti s celozrnnou múkou, počítajte s tým, že sa s ňou môže pracovať o niečo ťažšie než s klasickou bielou variantou. Každý druh inak saje vodu, takže možno budete musieť jej množstvo upravovať. Začnite vždy s menším množstvom vody a postupne pridávajte. Cesto je hutnejšie, ale malo by byť vláčne a nemalo by príliš lepiť. Ak máte kuchynského robota, zverte miesenie jemu – zvyčajne to trvá 5-10 minút. Ručné spracovanie vám zaberie približne dvojnásobok času.

pizza
Skvelá pizza z celozrnnej múky. Vyskúšajte a určite si pochutnáte Foto: depositphotos.com

Pizza z celozrnnej múky

  • Doba prípravy: 60 minút + 60 minút kysnutia
  • Počet porcií: 2 stredné pizze

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g celozrnnej múky (špaldová alebo pšeničná)
  • 150-200 ml vody
  • 10 ml olivového oleja
  • 10 g čerstvého droždia
  • 5 g soli

Ingrediencie na obloženie:

  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 50-100 g kvalitnej šunky
  • 100 g mozzarelly
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 cibuľa
  • 50 g šampiňónov
  • 20 g čiernych olív
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1-2 lyžičky sušeného oregana

Príprava:

  1. Všetky suroviny na cesto si vopred odvážte. Do misky rozdrobte droždie a rozmiešajte ho v 100 ml vlažnej vody. Pridajte 2 lyžice múky, premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Počas 15 minút by mal začať napučiavať a peniť.
  2. Do misky nasypte zvyšnú múku a soľ. Premiešajte, uprostred utvorte jamku a nalejte do nej olivový olej a potom kvások. Vareškou, rukami alebo v robote začnite spracovávať cesto.
  3. Postupne prilievajte vodu, aby sa všetka múka prepojila a vzniklo kompaktné, vláčne cesto, ktoré sa nebude rozpadať.
  4. Cesto prikryte vlhkou utierkou alebo kuchynskou fóliou a nechajte 60 minút kysnúť. Potom ho rozdeľte na dva diely a rukami ho postupne po stranách roztiahnite a vytvarujte do kruhu.
  5. Počas kysnutia zmiešajte (alebo rozmixujte) paradajky s prelisovaným cesnakom a oreganom. Mozzarellu nakrájajte na plátky a nastrúhajte parmezán. Nakrájajte aj olivy, očistené šampiňóny, cibuľu a šunku.
  6. Rúru rozpáľte na 250 ºC aj s plechom, na ktorom budete pizzu piecť.
  7. Pripravené placky preložte na papier na pečenie, potrite paradajkovou zmesou a rozložte na ne pripravené ingrediencie. Okraje potrite olivovým olejom. Potom pizzu aj s papierom na pečenie opatrne položte na rozpálený plech. Teplotu stiahnite na 220 ºC a pečte 7-10 minút.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané