Objavte históriu sendviča, jeho všestrannosť a tipy na zdravú prípravu! Sendvič, ktorý vymyslel John Montagu, gróf zo Sandwiche, sa stal nielen chutným, ale aj výživným jedlom, ktoré môže byť zdravou súčasťou vášho jedálnička.
Sendvič sa nemusí stať len rýchlym riešením hladu. Ak ho správne poskladáte, dokáže nielen zasýtiť, ale aj poskytnúť telu potrebnú energiu a živiny. Jeho vynikajúca chuť je len ďalším plusom. Vynález sendviča sa pripisuje Johnovi Montaguovi, grofóvi zo Sandwiche, ktorý si obľúbil obložené chleby s hovädzím mäsom, ktoré jedol priamo rukami. V jeho dobe bol tento spôsob stolovania typický len pre najnižšiu spoločenskú vrstvu, no gróf ho popularizoval i medzi aristokraciou, a tak sa jedlo dokonca pomenovalo podľa neho. Sendvič dnes nachádza uplatnenie nielen ako desiata, ale aj ako ľahký obed či rýchla večera. Vlastná príprava sendvičov vám umožní vytvoriť skutočne zdravý pokrm s vyváženým obsahom sacharidov, bielkovín a zdravých tukov. Zahrňte do svojich sendvičov čerstvé zeleninové ingrediencie, bylinky a kvalitné proteíny, aby ste zvýšili ich nutričnú hodnotu a chuť.
Sendvič s tuniakovou nátierkou
Dobrá rybacia nátierka nikdy nesklame a tuniaková obzvlášť. Na prípravu použite tuniaka vo vlastnej šťave, prípadne variant s nižším podielom oleja. Ako na to? 2 menšie plechovky tuniaka zlejte a zmiešajte v miske s veľmi jemne nasekanou cibuľou, kyslou uhorkou, téglikom bieleho jogurtu a dvoma varenými vajcami nakrájanými na kocky. Ochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou – pridať môžete aj lyžicu majonézy. Nátierku natrite na opečený toastový chlieb, pridajte plátky paradajok a listový šalát.
Zapečený toast s mozzarellou, paradajkami a bazalkou
Osvedčená kombinácia zo slávneho talianskeho šalátu Caprese sa skvele uplatní aj v podobe sendviča. Použiť môžete toastové plátky, skvelý je ale aj klasický chlieb. Krajec zľahka potrite bazalkovým pestom, poukladajte naň na plátky nakrájanú mozzarellu (môžete použiť variant light), paradajky a lístky čerstvej bazalky. Sendvič priklopte druhým krajcom a zapečte v sendvičovači, alebo opečte z oboch strán na panvici.
Celozrnná bageta s údeným lososom a avokádom
Celozrnnú bagetu pozdĺžne rozkrojte a obe časti namažte krémovým syrom typu lučina. Na spodný diel striedavo pokladajte plátky údeného lososa a avokáda. Ľahko ich pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou a priklopte horným dielom bagety.