Poznáte slávny Waldorfský šalát? Tento tradičný pokrm, ktorý prvýkrát podávali v newyorskom hoteli Waldorf Astoria v roku 1893, si zachoval svoju obľúbenosť dodnes. Aj keď jeho súčasná podoba je omnoho bohatšia, stále v ňom cítiť pôvodnú jednoduchosť a eleganciu.
Waldorfský šalát, považovaný za jednu z najznámejších svetových špecialít, prvýkrát predstavil svetu Oscar Tschirky, vrchní čašník v prestížnom newyorskom hoteli Waldorf Astoria. Na benefičnom plese pre detskú nemocnicu v roku 1893 hostia okúsili jeho jedinečnú chuť, ktorá bola v tom čase zložená len z troch základných ingrediencií.
Moderná verzia tohto šalátu sa líši v zložení i v príprave. Dnes sa do Waldorfského šalátu pridávajú kocky jabĺk, stonkový alebo bulvový zeler, vlašské orechy, hrozno a majonézový dressing. Niektoré recepty však zahrňujú aj pečené kuracie mäso, čím sa šalát stáva výdatnejším a vhodnejším aj ako hlavné jedlo.
V pôvodnom recepte, ktorý Tschirky zverejnil aj vo svojej kuchárskej knihe, boli len dve surové jablká, malé množstvo zeleru a kvalitná majonéza. Vlašské orechy, ktoré sú dnes neodmysliteľnou súčasťou, sa do receptúry pridali až o tri desaťročia neskôr, nasledované ďalšími variáciami a prísadami.
Tento šalát môžete podávať na listoch ľadového alebo rímskeho šalátu, spolu s čerstvým pečivom, alebo ako dokonalý doplnok k pečenému kuraciemu alebo bravčovému mäsu. Príprava šalátu s aromatickým syrom ako roquefort alebo gorgonzola dodáva jedlu luxusný nádych a vynikajúcu chuť.
Šalát Waldorf
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
- 2 zelené jablká (odroda Granny Smith)
- 2 stopky zeleru (alebo 150 g buľvového zeleru)
- 15 rozpolených guličiek hroznového vína
- 1 hrnček delených vlašských orechov
- 3 lyžice majonézy
- 3 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička medu
- ½ lyžičky soli
Príprava:
- Vlašské orechy krátko orestujte na suchej panvici, stačí 3 až 5 minút, aby získali výraznejšiu arómu a chuť. Potom ich nožom nasekajte nahrubo.
- V menšej miske zmiešajte grécky jogurt, majonézu, med, citrónovú šťavu a soľ. Zálievku uložte do chladničky.
- Stopkový zeler nakrájajte na kúsky. Ak použijete zeler buľvový, nakrájajte ho na tenké rezančeky alebo nastrúhajte nahrubo.
- Jablká umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky alebo tenké rezančeky.
- Všetky ingrediencie v miske premiešajte s pripravenou zálievkou. Šalát nechajte krátko oddýchnuť, aby sa chute rozležali, a podávajte.