Objavte všestrannosť buľvového zeleru, lacnej a zdravotne prospešnej zeleniny, ktorá si zaslúži byť hlavnou hviezdou vašej kuchyne! Ponúkame vám tri skvelé recepty, ktoré vás presvedčia o tom, že zeler je viac ako len dochucovadlo.
Buľvový zeler, známy pre svoju nízku kalorickú hodnotu a bohatstvo vitamínov, je často len v pozadí v kuchynských receptoch, kde hrá rolu dochucovadla. Je však čas, aby sa dostal na popredné miesta na našich tanieroch. Či už si pripravujete krémovú polievku, pečený zeler so zázvorom alebo inovatívne zelerové placky, tento koreň môže byť hviezdou vašej kuchyne.
Univerzálnosť zeleru sa odráža v jeho použití v rôznych kuchynských prípravách. Je ideálny na syrové šaláty, ako súčasť luxusného Waldorfského šalátu, ale skvele sa hodí aj na pečené alebo smažené pokrmy. Jeho sila vynikne v krémových polievkach alebo ako kreatívna príloha k mäsovým jedlám.
Zeler je tiež nízkokalorický, sto gramov obsahuje iba 19 kcal, ale zároveň je nabitý zdraviu prospešnými látkami ako draslík, vápnik a horčík. Nechýba v ňom ani železo, vitamín C a vitamín A, ktoré posilňujú imunitný systém a pôsobia protizápalovo. Jeho antioxidačné vlastnosti pomáhajú znižovať cholesterol a krvný tlak, pôsobí diureticky a vďaka obsahu vlákniny podporuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a obmedzuje chuť na sladké.
Krémová zelerová polievka
Doba prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 1 buľva zeleru
- 1 zemiaka
- 1 väčšia cibuľa
- 30 g masla
- 800 ml vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- soľ, korenie
- pažítka, petržlenová vňať alebo bazalkové pesto
Príprava:
- Zeler aj zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte najemno.
- V hrnci rozohrejte maslo a na miernom plameni orestujte cibuľu. Akonáhle začne ľahko zlátnuť, pridajte zemiaky a zeler. Krátko orestujte a zalejte vývarom.
- Varte 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Polievku rozmixujte dohladka a pridajte smotanu.
- Dochuťte soľou a korením a pri podávaní posypte čerstvými bylinkami alebo pokvapkajte pestom. Pridať môžete aj opečenú slaninu.
Pečený zeler s rozmarínom
Doba prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 1 buľva zeleru
- čerstvý alebo sušený rozmarín
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, korenie
Príprava:
- Rúru predhrejte na 220 ºC.
- Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na kocky alebo hranolky.
- V miske premiešajte zeler s olivovým olejom, pridajte rozmarín, soľ a čerstvo mleté korenie.
- Zeler rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry.
- Pečte 20-25 minút dozlatista. Podávajte ako prílohu k mäsu alebo ako chuťovku s jogurtovým dipom.
Zelerové rezne
Doba prípravy: 45 minút
Ingrediencie:
- 1 buľva zeleru
- 1 vajce
- hladká múka
- strúhanka
- soľ
- olej na vyprážanie
Príprava:
- Do väčšieho hrnca dajte variť vodu a 2 lyžičky soli.
- Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 centimeter.
- Plátky zeleru vložte do vriacej vody a varte 7-10 minút, aby mierne zmäkli.
- Po vychladnutí plátky obaľte v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.
- Smažte na oleji dozlatista z oboch strán a podávajte so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.