Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Skúste liečivú silu bazalky

reklama:

Bazalku poznajú hádam všetky dobré gazdinky. Využívajú ju v kuchyni ako koreninu, no je zároveň aj liečivou bylinkou.

Liečivá sila bazalky
www.gettyimages.com

Bazalka je medonosnou rastlinou, pre svoju bohatosť kvitnutia je veľmi cennou včelárskou rastlinou.

Bazalka pôvodne pochádza z oblasti Indie, pestuje sa už od staroveku. Do Európy bola bazalka privezená v 16. storočí, najmä ako okrasná rastlina. V súčasnosti existuje veľké množstvo odlišných druhov bazalky s rozmanitou farbou kvetov i listov.

Ako ju využiť ako liek :

  • rozdrvte v mažiari 5-7 lístkov bazalky a premiešajte s jednou lyžičkou medu. Táto zmes sa dáva každé ráno hneď po prebudení, posilňuje imunitu a znižuje hypertenziu.
  • hrsť lístkov uvarte v jednom litri vody, sceďte a pite ešte teplé každú polhodinku. Uľaví od boľavého hrdla a upokojí žalúdok, tento odvar sa dá využiť aj inak- ak máte zápal kože či neznesiteľné svrbenie kože.
  • esenciálny olej z bazalky pomáha zmierniť zápalové stavy- bolesti kĺbov, pálenie záhy, posilňuje nervový systém.
  • ak nanesiete kvapku esenciálneho oleja na spánky, zbavuje stresu a napätia.

Ako ju využiť v kuchyni :

  • môžete ju pridať do cesta na chlieb.
  • pridajte ju na pizzu, alebo do omelety a zlepší jej chuť.
  • nasekané lístky pridajte do ľadového čaju alebo do letného koktailu a chuť bude dokonalá.
  • je výborná do šalátov s kuracím mäsom a tuniakom.
  • úplne naj je kombinácia mozzarelly, bazalky a paradajky.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 8. decembra 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.