Bazalku poznajú hádam všetky dobré gazdinky. Využívajú ju v kuchyni ako koreninu, no je zároveň aj liečivou bylinkou.
Bazalka je medonosnou rastlinou, pre svoju bohatosť kvitnutia je veľmi cennou včelárskou rastlinou.
Bazalka pôvodne pochádza z oblasti Indie, pestuje sa už od staroveku. Do Európy bola bazalka privezená v 16. storočí, najmä ako okrasná rastlina. V súčasnosti existuje veľké množstvo odlišných druhov bazalky s rozmanitou farbou kvetov i listov.
Ako ju využiť ako liek :
- rozdrvte v mažiari 5-7 lístkov bazalky a premiešajte s jednou lyžičkou medu. Táto zmes sa dáva každé ráno hneď po prebudení, posilňuje imunitu a znižuje hypertenziu.
- hrsť lístkov uvarte v jednom litri vody, sceďte a pite ešte teplé každú polhodinku. Uľaví od boľavého hrdla a upokojí žalúdok, tento odvar sa dá využiť aj inak- ak máte zápal kože či neznesiteľné svrbenie kože.
- esenciálny olej z bazalky pomáha zmierniť zápalové stavy- bolesti kĺbov, pálenie záhy, posilňuje nervový systém.
- ak nanesiete kvapku esenciálneho oleja na spánky, zbavuje stresu a napätia.
Ako ju využiť v kuchyni :
- môžete ju pridať do cesta na chlieb.
- pridajte ju na pizzu, alebo do omelety a zlepší jej chuť.
- nasekané lístky pridajte do ľadového čaju alebo do letného koktailu a chuť bude dokonalá.
- je výborná do šalátov s kuracím mäsom a tuniakom.
- úplne naj je kombinácia mozzarelly, bazalky a paradajky.