Sezónne pečenie vo februári: Vyskúšajte tieto lahôdky z jabĺk a gaštanov. Zaručene si pochutnáte!

Zdieľať
pečené gaštany
pečené gaštany Foto: www.shutterstock.com

Február v kuchyni? Výzva prijatá! Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že zimné mesiace neponúkajú toľko možností na kulinárske experimenty, opak je pravdou. Aj v období chladu, krátkych dní a dlhých večerov nájdeme množstvo zaujímavých surovín, ktoré dokážu premeniť naše pečenie na pravý gurmánsky zážitok. Stačí siahnuť po sezónnych potravinách, ako sú napríklad jedlé gaštany či jablká, a skombinovať ich s voňavým korením. Vďaka tomu rozohrejeme nielen rúru, ale aj naše srdcia. Pripravte sa na recepty, ktoré vás prenesú do príjemnej zimnej atmosféry a zároveň zasýtia každú maškrtnú dušu.

Zima, mesiac február a bohatstvo chutí

Množstvo ľudí si spája zimu s obmedzenou ponukou čerstvých potravín, no aj napriek mínusovým teplotám nám príroda a naše zásoby ponúkajú nemalý výber. V pivniciach či komorách čaká uskladnená koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler), zemiaky, ale i rôzne druhy ovocia, ktoré je vhodné na pečenie a varenie – predovšetkým jablká a hrušky. Vďaka tomu si vieme dopriať dostatok vitamínov, vlákniny a ďalších dôležitých živín aj počas chladných dní.

A ak by niekomu nestačili len tradičné jablká a hrušky, stále má k dispozícii sladké zemiaky, pór, ružičkový kel či žeruchu, ktoré dokážu dodať pokrmom iskru a sviežosť. Pri zimnom pečení však veľa ľudí siaha práve po jablkách a jedlých gaštanoch, ktoré sú nielen praktické na skladovanie, ale vedia premeniť jednoduchý recept na kulinárske potešenie.

Zdravé srdce, nižší cholesterol, úspešné chudnutie. Tu je 10 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky každý deň
(Vo februári sú ovsené vločky skvelým doplnkom raňajok či zdravých dezertov. Zvýšite si príjem vlákniny a zároveň podporíte svoje trávenie.)

Jablká a gaštany ako základ sladkých zimných dobrôt

Hoci je výber zimných surovín pomerne pestrý, pri pečení vedú v mnohých kuchyniach práve jablká a gaštany. Jablká kvôli ich prirodzenej sladkosti a šťavnatej dužine, gaštany zase pre jemnú orieškovú chuť, ktorá dokonale dopĺňa dezerty aj slané jedlá.

Jablkové košíčky so škoricou

Lahodné jablkové košíčky so škoricou sú dokonalým príkladom, ako spojiť zdravé ingrediencie s neodolateľne sladkou vôňou. Vďaka tomu, že sa do cesta používajú mleté orechy, vzniká prirodzene bezlepková alternatíva vhodná pre ľudí s potravinovou intoleranciou či pre tých, ktorí jednoducho radi objavujú nové chute.

Čo budete potrebovať:

  • 120 g mletých mandlí (so šupkou)
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 1 a ½ lyžice javorového sirupu (alebo iného obľúbeného sladidla)
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 lyžica vody
  • 1 zimné jablko (napr. Bramley)
    (pri nedostupnosti tohto druhu zvoľte svoje obľúbené zimné jablko)

Postup prípravy cesta:

  1. Príprava orechovej múky
    Najprv si pomocou mixéra alebo mlynčeka na orechy pomelieme mandle a vlašské orechy na jemnú múku. Odporúča sa pracovať pulzným spúšťaním mixéra, aby sa orechy nespravili do maslovej konzistencie.
  2. Spojenie suchých ingrediencií
    V stredne veľkej mise zmiešame orechovú múku, kypriaci prášok, mletú škoricu a soľ.
  3. Príprava mokrých ingrediencií
    V druhej nádobe si rozšľaháme vajce. Pridáme rozohriaty (nie horúci) kokosový olej, javorový sirup a vodu.
  4. Vypracovanie cesta
    Mokrú zmes vmiešame do suchej a dôkladne premiešame, kým nevznikne kompaktné, tvarovateľné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Tento krok pomôže cestu „sadnúť“ a získať lepšiu konzistenciu.

Tvarovanie a pečenie košíčkov:

  1. Predhrejeme si rúru na 175 °C.
  2. Formu na mafiny vystelieme papierovými košíčkami.
  3. Z odpočinutého cesta odoberáme približne 1 a ½ lyžice do každého košíčka a prstami vytvarujeme jemný dôlek.
  4. Pečieme približne 12 minút, no čas si kontrolujeme, aby košíčky príliš nestmavli.

(Pre lepšiu vizuálnu inšpiráciu môžete nazrieť aj do tohto videonávodu: YouTube)

Náplň z jablkovej škorice:

  • 1 zimné jablko
  • 1 lyžica kokosového cukru (alebo iného sladidla)
  • ½ lyžičky mletej škorice
  1. Jablko ošúpeme a nakrájame na drobné kocky.
  2. V menšej panvici zahrejeme jablká spolu so sladidlom a škoricou, kým jemne nezmäknú a neuvoľní sa intenzívna aróma.
  3. Keď košíčky vychladnú, naplníme ich teplou (prípadne vychladenou) zmesou.
  4. Na ozdobu môžeme použiť ešte pár kvapiek javorového sirupu alebo trošku rozdrvených orechov navrch.

Tieto košíčky vnesú do vášho domova neodolateľnú jablkovo-škoricovú vôňu, ktorá vytvorí atmosféru na dlhé zimné popoludnia. Skvelé sú ako dezert po hlavnom jedle, no poslúžia aj ako rýchla a luxusná desiata.

Tip: Hotové košíčky môžete zamraziť a pred servírovaním ich iba dozdobiť čerstvým ovocím alebo šľahačkou. Budete tak mať po ruke rýchly dezert na akúkoľvek príležitosť.

Upečte si vláčne tvarohové buchty ako od babičky. Namiesto masla použite masť a budú dokonalé!

Jedlé gaštany a ich variabilita

Gaštany sú vo februári fantastickou surovinou, hoci sa s nimi mnohí spájajú skôr sviatočné trhy a príjemnú atmosféru okolo Vianoc. Pravdou však je, že aj v druhej polovici zimy vedia potešiť svojou nezameniteľnou chuťou. Voňavé a ľahko sladkasté gaštany obohatia dezerty, ale dajú sa použiť aj ako príloha k slaným jedlám.

Ako si pripraviť jedlé gaštany na pečenie alebo varenie?

  1. Zárez – Každý gaštan opatrne narežte do tvaru kríža (pozor na prsty). Tento krok zaistí, že gaštany počas pečenia neprasknú nekontrolovane.
  2. Namočenie – Niekto gaštany pred pečením namočí do teplej vody približne na 30 minút, aby zmäkli a dali sa po upečení ľahšie lúpať.
  3. Pečenie – Gaštany rozložíme na plech rezom nahor a pečieme vo vyhriatej rúre (približne 200 °C) 20–25 minút.
  4. Odlupovanie šupky – Ešte teplé gaštany treba starostlivo olúpať, aby sa zachovala ich jemná textúra a chuť.

Ak uprednostňujete sladké pokrmy, uvarené gaštany môžete rozmixovať spolu s vanilkou, cukrom (alebo sirupom) na lahodný krém. Ten sa perfektne hodí na palacinky, lievance, omelety či ako náplň do rôznych koláčov. Mnohí dokonca skúšajú pridať trochu horkej čokolády, čím vznikne neodolateľná nátierka, ktorá chutí deťom aj dospelým.

Ako uvariť dokonalú ryžu?
Ide to v hrnci, mikrovlnke aj v rúre. Pozrite si stručný návod a už nikdy nebudete mať ryžu prevarenú alebo tvrdú.

Gaštanový tort – kráľ zimných dezertov

Jedným z najobľúbenejších receptov na gaštany je gaštanový tort, ktorý dokonale vystihuje zimné chute a vône. Gaštany v ňom vytvárajú nadýchanú textúru a dodávajú mu jemný sladkastý nádych. Je skvelou voľbou na rodinné oslavy, narodeninové posedenia alebo ako honosný dezert počas víkendového obeda.

Postup prípravy:

  1. Predpríprava gaštanov
    • Kaštany najprv olúpeme a uvaríme v mlieku, kým úplne nezmäknú. Vďaka mlieku získajú ešte jemnejšiu a krémovejšiu textúru.
    • Väčšiu časť uvarených gaštanov rozmixujeme alebo prelisujeme, menšiu časť odložíme bokom na neskoršie zdobenie.
  2. Príprava cesta
    • V stredne veľkej mise si vyšľaháme do peny 80 g masla, ku ktorému postupne pridávame žĺtky zo šiestich vajec a 180 g cukru.
    • Do tejto zmesi vmiešame prelisované gaštany a dôkladne premiešame, aby sa chute prepojili.
    • Pre ešte výraznejšiu chuť pridáme 100 g posekaných mandlí alebo iných obľúbených orechov (napr. lieskovce, vlašské orechy).
    • Nakoniec jemne vmiešame sneh pripravený zo šiestich bielkov. Vďaka tomu dosiahneme vzdušné a nadýchané cesto.
  3. Pečenie
    • Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou (alebo inou bezlepkovou alternatívou, ak chceme tort bez lepku).
    • Rúru predhrejeme na 180 °C a cesto nalejeme do pripravenej formy.
    • Pečieme približne 30 minút. Či je tort hotový, zistíme klasickým testom so špajdľou: ak po vytiahnutí zostane čistá, dezert je upečený.
  4. Dokončenie
    • Po upečení necháme tort krátko vychladnúť a potom ho opatrne vyklopíme.
    • Tort môžeme prerezať na dve vrstvy a potrieť ich vyšľahanou smotanou. Rovnako potrieme aj povrch tortu.
    • Na ozdobu použijeme celé alebo posekané gaštany, ktoré sme si odložili. Môžeme pridať aj hoblinky čokolády či ovocie.

Výsledkom je dezert, ktorý v sebe nesie vôňu zimy, lahodnú orieškovú príchuť a pôsobí luxusne na pohľad i na chuť. Je vhodný nielen na slávnostné príležitosti, ale aj ako sladká bodka po nedeľnom obede.

Dôležité tipy, ktoré vám uľahčia zimné pečenie

  • Správny výber jabĺk: Na pečenie sú najlepšie kyslejšie alebo šťavnaté zimné odrody, ktoré počas tepelnej úpravy dobre držia tvar a nerozpadnú sa.
  • Skladovanie ovocia a zeleniny: Niektoré druhy ovocia a zeleniny nepatria do chladničky, hoci ich tam bežne dávame. Napríklad paradajky, cibuľa či zemiaky by mali byť v chlade, ale nie v príliš nízkych teplotách, aby sa neznehodnotila ich chuť.
  • Korenie a bylinky: Nebojte sa do zimných receptov pridať voňavé koreniny (škorica, klinčeky, badián) či bylinky (tymián, rozmarín). Tieto drobné dochucovadlá zvýraznia chuť sezónnych plodín a prinesú do jedál príjemné teplo.
  • Zamrazovanie: Ak chcete mať vždy poruke rýchly základ na dezerty, niektoré druhy cesta (napr. linecké, lístkové alebo aj cesto na jablkové košíčky) sa dajú ľahko zamraziť. Rovnako aj predpečené korpusy alebo muffiny. Po rozmrazení ich stačí naplniť alebo dokončiť podľa potreby.

Sladká odmena v zimnom období

Zimné pečenie vo februári má svoje nezameniteľné čaro. Kombinácia sviežich jabĺk a voňavých gaštanov vytvára jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov, minerálov a vlákniny. Či už sa rozhodnete pre tradičnejšie recepty alebo dáte prednosť experimentovaniu, vždy si môžete byť istí, že teplo z rozpálenej rúry a vôňa pečúcich sa dobrôt urobí radosť každému členovi domácnosti.

Nech už je vonku akákoľvek zima, práve príjemná vôňa z kuchyne dokáže domov premeniť na útulné útočisko. Vyskúšajte si tieto recepty alebo do nich zapojte vlastnú fantáziu a užite si zimu v tom najlepšom kulinárskom zmysle. Lebo aj vo februári nám príroda ponúka dary, z ktorých možno vyčarovať skutočne výnimočné pokrmy. Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti z pečenia!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané