Kávu s mliekom alebo smotanou už pila väčšina z nás, ale káva s maslom ?
Napriek tomu to nie je nič nové. Už starí Tibeťania popíjali silný čaj s jačím maslom, namiesto kávy, ktorý im mal dodávať energiu.
Týmto nápojom sa inšpiroval David Asprey a vytvoril tzv. Bulletproof coffee, doslova nepriestrelnú kávu.
Popíjanie kávy s maslom podľa jeho teórie telu dodá dostatok energie na celé dopoludnie (až na šesť hodín), navyše podporuje spaľovanie tukov, takže pomáha chudnúť, bystrí pamäť a povzbudzuje myslenie. Vraj aj zvyšuje inteligenciu.
Bulletproof coffee si zamilovali najmä priaznivci tzv. Paleo diéty, životosprávy, postavenej na zvýšenej konzumácii živočíšnych a rastlinných tukov na úkor sacharidov.
Čo potrebujete na prípravu ?
- voda
- zrnková káva
- kokosový olej
- maslo
Na liter kávy potrebujete asi 70 gramov kávy. Zrnkovú kávu zomelte alebo použite už mletú kávu a zalejte vodou s teplotou približne 95 ° C. Zľahka premiešame a necháme cca 5 minút lúhovať.
K hotovej káve pridáme lyžicu kokosového oleja a asi 30 gramov nesoleného masla (alebo vynecháme kokosový olej a dáme 70 g masla). Môžeme premixovať v mixéri alebo šejkri, aby vznikla krásna pena a nápoj bol správne nadýchaný.
Ak máte s chuťou kávy problém, môžete ju dochutiť škoricou .