Držíte diétu, cvičíte, schudli ste už niekoľko kilogramov, ale máte pocit, že ste sa zastavili tesne pred cieľovou rovinkou? Pokiaľ nemôžete zhodiť posledných pár kíl, ktoré vám ešte zostávajú, má to svoj dôvod. Profesor biologickej psychológie z University of Bristol Peter Rogers vysvetľuje, prečo býva najťažšie schudnúť práve posledné kilogramy.
Dali ste sa niekedy na chudnutie? Potom vám určite vadilo, že posledných päť kíl nechcelo ísť vôbec dole. Podľa profesora biologickej psychológie Petera Rogersa existujú dva základné dôvody, prečo sa chudnutie v priebehu času spomaľuje
Keď schudnete, vaše telo má nižšie energetické výdavky
Prvým dôvodom je skutočnosť, že v priebehu znižovania telesnej hmotnosti dochádza aj k poklesu výdaja energie. Ľahšie telo totiž pri svojom bežnom fungovaní aj náročnejšom pohybe spáli menej kalórií, než tomu bolo predtým. V súvislosti s nižšou hmotnosťou a nižším výdavkom energie má tak náš organizmus tendenciu spomaľovať chudnutie.
Kalorické výdavky sa menia s ohľadom na telesnú hmotnosť. Napríklad 45-ročný aktívny muž, ktorý meria 175 centimetrov a váži 90 kilogramov, má odporúčaný denný príjem 3200 kcal. Pokiaľ by chcel schudnúť 15 kilogramov, mal by svoj kalorický príjem znížiť po dobu 6 mesiacov na 2 270 kcal denne,” vysvetľuje Peter Rogers z University of Bristol.
Keď sa bude držať tohto plánu, stratí podľa profesora Rogersa v priemere 2,6 kilogramu mesačne, a to v prvých piatich mesiacoch. V poslednom mesiaci potom schudne 1,8 kilogramu. Aby si následne udržal váhu 75 kilogramov, mal by konzumovať ideálne 2780 kcal denne.
Pri znížení váhy budete mať vyššiu chuť do jedla
Druhým dôvodom, prečo býva najťažšie schudnúť posledné kilogramy, je skutočnosť, že človek, ktorý chudne, máva zvýšenú chuť do jedla.
Hormón leptín hovorí nášmu mozgu, koľko tuku je ešte uložených v našom tele. Keď máme v tele viac nahromadeného tuku, hormón leptín znižuje chuť do jedla. Keď ale telesný tuk stratíme, leptín odbrzdí chuť do jedla, a práve preto sa cítime stále tak hladní a máme stále na niečo chuť,“ hovorí profesor biologickej psychológie Peter Rogers.
Keď sa vaša váha ustáli na jednom mieste, udržte ju
Podľa profesora Rogersa sa naša telesná hmotnosť počas chudnutia ustaľuje na mieste, ktoré predstavuje rovnovážny stav medzi potravinami, ktoré prijímame a ktoré si odriekame, a medzi energiou, ktorú vydávame pri určitej fyzickej aktivite. Udržať túto hmotnosť býva pre mnoho ľudí najťažšie. „Aby vám táto zdravá váha zostala, majte na pamäti, že ľahšie telá potrebujú menej kalórií,“ upozorňuje Peter Rogers z University of Bristol.