S týmto jednoduchým trikom budú vaše rajčiny väčšie, chutnejšie a sladšie

Zdieľať
pestovanie rajčín
S týmto jednoduchým trikom budú vaše rajčiny väčšie, chutnejšie a sladšie Foto: www.freepik.com

Bojujete s kyslými a malými rajčinami vo vašej záhrade? Prinášame vám efektívne riešenia, ako dosiahnuť sladké a veľké plody. Prečítajte si overené rady skúsených záhradkárov a zistite, ako jednoducho vylepšiť chuť aj veľkosť vašich rajčín.

odrody rajčín
S týmto jednoduchým trikom budú vaše rajčiny väčšie, chutnejšie a sladšie Foto: www.freepik.com

Zlepšite chuť a veľkosť vašich rajčín. Tipy pre záhradkárov

Ste nadšeným pestovateľom rajčín, ale vaše úsilie sa vám neodpláca v podobe chutných a veľkých plodov? Nebojte sa, prinášame vám riešenia, ktoré skutočne fungujú. Skúsení záhradkári zdieľajú svoje osvedčené metódy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť želané výsledky.

Prečo sú vaše rajčiny kyslé a malé?

Hlavným dôvodom nedostatočne sladkých a malých rajčín je často nedostatok draslíka a horčíka. Tento problém sa prejavuje aj na vzhľade listov, ktoré žltnú a majú zelené žilky. Ako to napraviť?

Správny výber odrody

Niekedy môže byť problémom aj nevhodne zvolená odroda. Menšie rajčiny, ako napríklad cherry druhy, sú vo všeobecnosti sladšie ako väčšie odrody. Taktiež platí, že červené rajčiny majú sladšiu chuť ako žlté, oranžové alebo ružové.

žlté rajčiny
S týmto jednoduchým trikom budú vaše rajčiny väčšie, chutnejšie a sladšie Foto: www.freepik.com

Dostatočné množstvo slnka

Rajčiny potrebujú minimálne 8 hodín slnečného svitu denne pre správny rast a tvorbu cukrov. Uistite sa, že vaše rastliny majú dostatok svetla.

A ako s týmto problémom poradiť? Aké ingrediencie pomáhajú?

1. Neobvyklý škoricový vývar

Škorica nie je len kuchynská prísada, ale aj výborný pomocník v záhrade. Pripravte špeciálny škoricový vývar a pridávajte ho do zálievky raz za 14 dní. Škorica podporuje vstrebávanie živín ako draslík, fosfor a dusík, čím zlepšuje vitalitu rastlín a ich chuť.

škorica
S týmto jednoduchým trikom budú vaše rajčiny väčšie, chutnejšie a sladšie Foto: www.freepik.com

2. Epsomská soľ tiež pomôže

Epsomská soľ je ďalším skvelým pomocníkom. Obsahuje horčík a síru, ktoré rajčiny potrebujú. Používajte ju v zálievke raz za 14 dní. Okrem toho, že zlepšuje chuť rajčín, je účinná aj v boji proti patogénom a plesniam. Pre postrek rozpustite jeden pohár soli v 10 litroch vody a aplikujte raz mesačne.

3. Použitie jedlej sódy

Jedlá sóda dokáže znížiť kyslosť pôdy, čo vedie k sladším plodom. Posypte pôdu okolo rastlín jedlou sódou a výsledky vás príjemne prekvapia.

jedlá sóda
S týmto jednoduchým trikom budú vaše rajčiny väčšie, chutnejšie a sladšie Foto: depositphotos.com

4. Efektívna kávová usadenina

Kávová usadenina je ďalším efektívnym spôsobom, ako zlepšiť chuť vašich rajčín. Jednoducho ju zapracujte do pôdy podobne ako jedlú sódu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané