Mnohí z nás sa snažia schudnúť brušný tuk pomocou rôznych diét, ale to nie je práve optimálne riešenie. Ideálnym spôsobom, ako sa zbaviť brušného tuku, je vybrať si do svojho jedálnička vhodné potraviny a každý deň sa venovať aspoň chvíľku nejakej fyzickej aktivite.
Nezabudnite, že lepšiu postavu získate len v kombinácii s pravidelným cvičením.
Mandle
Mandle obsahujú veľké množstvo zdravých tukov – polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny. Oba typy tukov pomáhajú zabraňovať prejedanie . Štúdia zverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition preukázala, že konzumácia mandlí potláča hlad a pomáha aj v boji proti srdcovému ochoreniu. Vysoký obsah horčíka v mandliach je kľúčovým prvkom pri budovaní svalov , ktoré pomáhajú spáliť viac brušného tuku. Okrem toho, vysoký obsah vlákniny v mandliach vám dodá pocit plnosti na dlhšiu dobu. Vzhľadom k tomu, že mandle obsahujú málo kalórií, nebudú prispievať k zvyšovaniu objemu brušného tuku. Majte preto mandle vždy po ruke a vychutnajte si ich keď na vás príde na sladké.
Melón
Melón obsahuje 91% vody, a keď ho budete jesť pred jedlom, zaplní vás, bez toho aby ste museli prijať veľké množstvo kalórií. Navyše udržuje dlhšie pocit plnosti a pomáha v boji proti zadržiavaniu vody . Melón je bohatý na vitamíny B1, B3 a C a na draslík a horčík . Je skvelým doplnkom v nízkokalorickej diéte. Zaujímavou štúdiu vykonali na univerzite v Kentucky, kde zistili, že pitie dvoch pohárov melónovej šťavy denne po dobu ôsmich týždňov znižuje telesnú hmotnosť, tuk okolo brucha, bez toho aby sa zmenila svalová hmota. Pravidelná konzumácia melónu znižuje riziká spojené s hromadením plaku v koronárnych tepnách a srdcovými ochoreniami.
Fazuľa
Pravidelná konzumácia rôznych druhov zŕn prispieva k zníženiu telesného tuku, rozvíja svaly a zlepšuje proces trávenia . Fazuľa tiež dokážu na dlhšiu dobu navodiť pocit plnosti, čím zabráni zbytočnému prejedaniu. Fazuľa je výborným zdrojom rozpustnej vlákniny , ktorá pomáha odstraňovať telesný tuk. Navyše, obsahujú bielkovinu, ktorá telu dodáva energiu.
Zeler
Ak chcete získať ploché bruško , potom naplňte svoj tanier zelenou listovou zeleninou, ako je zeler. Zeler má extrémne nízky obsah kalórií, obsahuje veľa vlákniny, vápnik a vitamín C, ktoré napomáhajú pri chudnutí. Zeler obsahuje tiež apigenin , čo je prírodná zlúčenina, ktorá znižuje riziko rakoviny vaječníkov . Zeler môžete pridávať do šalátov i polievok. Je vhodný aj na výrobu šťavy.
Uhorky
Sú veľmi osviežujúcou a nízkokalorickou zeleninou. 100 g uhorky obsahuje približne 96% vody a asi len 45 kalórií. Sú plné minerálov, vlákniny a vitamínov. Jedzte tanier uhorkového šalátu denne a zaistíte si zdravý a účinný spôsob, ako očistiť svoje telo od škodlivých toxínov uvoľnených tráviacim systémom a schudnete. Ďalšou výhodou konzumácie uhoriek je to, že získate žiarivú a čistú pleť, pretože uhorky sú bohaté na vitamíny B a C.
Paradajky
Jedna veľká paradajka má len 33 kalórií. Paradajky obsahujú zlúčeninu známu ako 9-oxo-ODA, ktorá pomáha znižovať obsah lipidov v krvi , čo pomáha kontrolovať brušný tuk. Táto zlúčenina tiež bojuje proti chronickým ochoreniam spojených s obezitou . Ďalšou významnou zložkou obsiahnutou v paradajkách je antioxidant lykopén , ktorý pomáha proti vráskam , rakovine a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Paradajky sú výborným zdrojom živín, ako je železo a draslík, sú bohaté na vitamíny A a C. Paradajky by teda mala patriť ku každodennej strave.
Avokádo
Avokádo obsahuje dôležitú aminokyselinu známu ako lecitín , ktorá pomáha pri riadení hmotnosti. Plody avokáda sú zdrojom dobrých tukov – mononenasýtených a polynenasýtených tukov, vďaka čomu avokádo ľahko pomáha spaľovať brušný tuk. Jeho vysoký obsah vlákniny pomáha udržať hlad na uzde a zabraňuje zbytočnému prejedaniu. Avokádo pôsobí proti starnutiu, má antimykotické a antibakteriálne vlastnosti, ktoré majú skvelý vplyv na krásu i zdravie.
Jablká
Jablká majú vysoký obsah diétnej vlákniny, flavonoidov, fytosterolov a beta-karoténu, ktoré vytvára pocit sýtosti a pomôžu nám vyhnúť sa prejedaniu. Podľa brazílskych štúdií ženy, ktoré jedli denne tri a viac jabĺk, chudli oveľa lepšie a viac , než ženy, ktoré jablká nejedli. Jablká obsahujú zlúčeninu s názvom pektín , ktorá napomáha k chudnutiu. Ovocie bohaté na pektín zvyčajne vyžadujú viac žuvania a keď sa pektín rozpúšťa v žalúdku, vytvára gélovitú zmes, ktorá je pascou pre cholesterol z potravy a tuk . Okrem toho, pektín znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a antioxidatny a vitamín C obsiahnutý v jablkách pomáhajú udržať pokožku bez vrások .
Čerešne
Štúdia zverejnená na Univerzite v Michigane zistila, že diéta, ktorá zahŕňa čerešne pomáha znižovať symptómy srdcových ochorení a metabolického syndrómu. Metabolický syndróm zvyšuje objem brušného tuku a riziko ochorenia srdca a cukrovky. Čerešne znižujú hladinu cholesterolu v tele a pomáhajú do značnej miery znížiť množstvo telesného tuku. Čerešne majú antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu .
Ananás
Ananás obsahuje enzým bromelín , ktorý má silné protizápalové vlastnosti . Tento enzým metabolizuje proteín, ktorý prispieva k ploššímu brušku. Štúdia vykonaná na univerzite v Marylande odhalila, že antibakteriálne vlastnosti bromelainu pomáhajú bojovať proti baktériám, ktorá spôsobuje hnačky a sú tiež veľmi prospešné pri hojení ochorenie čriev. Zlepšenie ochorenie čriev môže viesť k menšiemu nadúvaniu a štíhlejšiemu pása. Ananás obsahuje vitamíny B6 a C, mangán tiamín, meď a vlákninu, ktoré majú aj celý rad priaznivých účinkov na zdravie.