Je skvelá ako súčasť pokrmov (so zeleninou, mäsom, omáčkami), ako príloha, v niektorých receptoch (ryžový nákyp, ryžový puding, ryžové rezance, suši) hrá hlavnú úlohu. Ryžu možno dokonca nechávať kvasiť a vyrábať z nej alkoholické nápoje (ryžové pivo a víno a z nich odvodené destiláty). Ale zvládne toho oveľa viac!
Pozrite sa na čo všetko sa dá ešte využiť:
Solnička
Soľ má tendenciu sa zhlukovať v dôsledku pôsobenia vzdušnej vlhkosti. Ak chcete predísť tomu, že by vám soľ v soľničke „skamenela“, vezmite si na pomoc ryžu. Stačí prihodiť pár zrniek, ktorá prebytočnú vlhkosť pochytajú. Čiastočky soli sa tak nezlepia.
Ako obklad
Potrebujete nejaké bolestivé miesto schladiť, alebo naopak nahriať? Nemusíte utrácať za špeciálne drahé vankúšiky! Vyrobte si jednoducho vlastné a oveľa lacnejšie. Buď môžete naplniť látkové vrecúško, alebo si môžete vziať nejakú staršiu, nepárnu ponožku. Vsypte do nich ryžu a na konci zauzlite alebo zašite. Nahrievací vankúšik po niekoľkosekundovom pobyte v mikrovlnke uľaví boľavým kĺbom alebo zohreje skrehnuté ruky. Pokiaľ naopak chcete studený obklad, vložte do mrazničky na 45 minút.
Nedostupné miesta
Vysoké vázy s úzkym hrdlom je vždy ťažké vyčistiť. Ak aj vy premýšľate, ako si s týmto problémom poradiť, máme pre vás jeden skvelý tip. Bude stačiť, keď dovnútra nasypete hrsť ryže s trochou vody a mydlom. Potom nádobou krúživo pohybujte. Škrob uvoľnený do tekutiny spoločne s mechanickým pôsobením urobia svoje. Ryža dno krásne vyčistí.
Zamedzuje tvorbe hrdze
Nenechajte zbytočne hrdzavieť drahé náradie a udržujte ho v bezpečí. Nasypte do šuplíkov s náradím ryžu. Vlhkosť, ktorá by mohla nožniciam ublížiť, ryža veľmi účinne pohltí. Vaše náradie bude v suchu a bez hrdze.