Bublanina je tradičný letný dezert, ktorý si môžete pripraviť jednoducho a rýchlo. Tento recept nevyžaduje žiadne špeciálne nástroje ani zručnosti v pečení. Vhodný je pre začínajúcich pekárov aj na prípravu v skromných podmienkach na chate. Vďaka jogurtu je tento koláč chutnejší a vláčnejší.
Recept na bublaninu s rôznymi druhmi ovocia
Príprava cesta na túto bublaninu vám zaberie naozaj len pár minút a nepotrebujete na to žiadne špeciálne pomôcky. Bublanina je klasický letný dezert, ktorý môžete pripraviť s akýmkoľvek druhom ovocia. Tradičná je verzia s čerešňami, no výborne chutí aj s jahodami, čučoriedkami, marhuľami, černicami, malinami alebo rebarborou. K základným ingredienciám patrí múka, vajcia, tuk, cukor a mlieko – v tomto recepte ho však nahrádza biely jogurt, ktorý robí cesto chutnejším a vláčnejším. Rovnaký efekt dosiahnete aj s kefírom, kyslým mliekom alebo acidofilným mliekom.
Ideálne pre začiatočníkov alebo na chatu
Príprava bublaniny je veľmi jednoduchá – nepotrebujete žiadny mixér ani kuchynský robot. Všetky ingrediencie stačí postupne zmiešať v miske, naliať na plech alebo do formy a potom na cesto rozložiť ovocie. Na odmeranie ingrediencií vám postačí obyčajný hrnček s objemom 250 ml. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí majú s pečením málo skúseností, a oceníte ho aj na chate či chalúpke so skromne vybavenou kuchyňou.
Na čo si dať pozor?
Jedinou vecou, ktorú by ste pri príprave bublaniny nemali podceniť, je rovnaká teplota ingrediencií. Vajcia a jogurt (prípadne olej) vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred. Ak by boli suroviny príliš studené, prášok do pečiva nebude správne fungovať. Cesto sa vám môže zraziť počas pečenia alebo po vybratí z rúry.
Obmena základného receptu
Výhodou tohto receptu je, že základné ingrediencie si môžete upraviť podľa seba. Múku môžete použiť polohrubú aj hladkú, štvrtinu uvedeného množstva (teda ½ hrnčeka) môžete nahradiť celozrnnou múkou, ovsenými vločkami alebo strúhaným kokosom.
Množstvo cukru je v tomto prípade skôr menšie, takže ak máte radi sladšie dezerty alebo použijete kyslejšie ovocie, môžete ho až zdvojnásobiť.
Jahodová bublanina bez váženia
Doba prípravy: do 60 minút
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček nesladeného bieleho jogurtu
- 2 vajcia
- ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 500 g jahôd (alebo iného ovocia)
Príprava:
- Všetky ingrediencie vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred. Plech alebo formu vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
- Jahody umyte, zbavte lístkov a nakrájajte na polovice. Múku dobre premiešajte s kypriacim práškom.
- Rúru predhrejte na 170 °C. V miske metličkou rozšľahajte vajcia s cukrom. Pridajte jogurt, olej a potom vmiešajte múku s kypriacim práškom.
- Cesto vylejte na plech, rozotrite a navrch vyskladajte jahody. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 30–40 minút. Ku koncu zapichnite do stredu cesta špajľu – pokiaľ na nej nezostanú vlhké omrvinky cesta, môžete bublaninu z rúry vybrať.
- Hotovú bublaninu nechajte vychladnúť a pri podávaní poprášte práškovým cukrom.