Stalo sa vám, že vás prekvapila neohlásená návšteva, a vy ste narýchlo potrebovali niečo pohostiť? Tento slivkový koláč je vaším ideálnym riešením – rýchly, jednoduchý a neuveriteľne chutný. Príprava je taká nenáročná, že ju zvládne aj úplný začiatočník.
Koláč, ktorý vás zachráni v každej situácii
Máte radi recepty, ktoré nezaberajú veľa času a pritom ohromia chuťou? Tento slivkový koláč, ktorý si právom vyslúžil meno „Uragán“, je presne tým, čo potrebujete. Na jeho prípravu vám postačí len pár základných surovín, ktoré možno už máte doma. Všetko jednoducho zmiešate, pridáte slivky a vložíte do rúry. Zvyšok práce spraví teplo a o chvíľu si budete môcť vychutnať túto výbornú dobrotu.
Ingrediencie na koláč
- 50 ml rastlinného oleja, ideálny je slnečnicový, ale môžete použiť aj repkový
- 1 vajce, stredne veľké, ideálne izbovej teploty
- 1 hrnček mlieka, polotučného alebo plnotučného
- 1 balíček prášku do pečiva, na dosiahnutie nadýchanosti
- 1 hrnček kryštálového alebo krupicového cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- zavárané slivky
Na prípravu mrveničky budete potrebovať:
- 1 lyžicu masla – najlepšie mäkkého
- 1 lyžicu cukru
- 1 lyžicu polohrubej múky
Ak chcete mrveničku výraznejšiu, môžete množstvo surovín zdvojnásobiť.
Ako pripraviť dokonalý koláč?
Vytvorenie cesta
Do väčšej misy vložte olej, vajce, mlieko, cukor, prášok do pečiva a múku. Všetko premiešajte metličkou alebo mixérom na hladké a mierne riedke cesto. Medzitým si pripravte plech – dôkladne ho potrite tukom (olejom alebo maslom) a vysypte múkou, aby sa koláč neprilepil. Hotové cesto vylejte na plech a rozotrite do rovnomernej vrstvy.
Príprava sliviek
Slivky dôkladne umyte, odstráňte kôstky a každú rozkrojte na polovicu. Tie potom ukladajte na povrch cesta reznou stranou nahor. Môžete ich nahustiť podľa chuti – viac sliviek vytvorí bohatšiu ovocnú vrstvu.
Tvorba mrveničky
Do misky dajte maslo, cukor a múku. Všetko spojte prstami tak, aby vznikli malé hrudky –mrvenička by nemala byť jednoliata, jej kúzlo spočíva v drobivosti. Ak sa vám zdá zmes príliš hutná, pridajte trošku múky. Alternatívne môžete maslo rozpustiť, zmiešať s cukrom a múkou, dobre premiešať vidličkou a nechať vychladnúť.
Pečenie koláča
Hotovú mrveničku rovnomerne nasypte na koláč a plech vložte do rúry predhriatej na 170 °C. Pečte približne 30 – 35 minút, alebo kým okraje nezískajú zlatohnedú farbu a mrvenička nebude krásne chrumkavá. Pre istotu môžete do stredu koláča zapichnúť špajdľu – ak zostane suchá, koláč je upečený.
Podávanie a skladovanie
Po upečení nechajte koláč aspoň 15 – 20 minút vychladnúť, aby sa lepšie krájal. Nakrájajte ho na menšie štvorce alebo obdĺžniky, podľa vášho vkusu, a jemne posypte práškovým cukrom. Tento koláč je ideálny na okamžité podávanie, ale skvele chutí aj na druhý deň. Uchovávajte ho prikrytý, aby si udržal svoju vláčnosť.
Ak nemáte po ruke slivky, môžete ich nahradiť iným sezónnym ovocím, napríklad marhuľami, broskyňami alebo jablkami. Experimentujte a vytvorte si vlastnú verziu tohto koláča, ktorý si vás získa svojou jednoduchosťou a výbornou chuťou. Dobrú chuť!
Slivkový koláč z jogurtového cesta