Cukety sú v plnej sile a záhradkári čoskoro budú riešiť tradičný letný problém – čo s nimi urobiť alebo komu ich darovať. Tento recept na nátierku z cukiet je skvelým riešením. Rýchlo sa pripravuje, a je vynikajúcou voľbou pre všetkých, ktorí chcú využiť úrodu cukiet a pripraviť si zásoby na celú zimu. Navyše, túto nátierku môžete využiť nielen na hrianky, ale aj ako omáčku na cestoviny, ryžu či zapečené zemiaky.
Cukety patria medzi obľúbenú letnú zeleninu a tento recept na cuketovú nátierku vám umožní ich zužitkovať a vychutnávať si ich chuť aj v zimných mesiacoch. Príprava je veľmi jednoduchá a postačí vám jeden hrniec. Recept si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti.
Nátierka z cukiet je skvelá nielen na hrianky ale aj ako univerzálna omáčka na cestoviny, ryžu alebo zapečené zemiaky. Pri podávaní môžete do nej pridať pikantnú klobásu, salámu alebo šunku, prípadne ju na hriankach zapiecť so syrom.
Ako spracovať úrodu zeleniny? Zavarte ju do pohárov a využite ako univerzálnu omáčku na hrianky, cestoviny alebo do burgerov.
Zeleninový mix
Základnú variantu nátierky pripravíte z cukiet a cibule, ale pre výraznejšiu chuť môžete pridať ďalšie druhy zeleniny. Skvelé sú rajčiny – čerstvé (ideálne olúpané), konzervované alebo vo forme pretlaku či pyré. Môžete pridať aj papriku, mrkvu, zeler, patizón alebo ačokču. O dochutenie sa postará cesnak, mletá sladká, údená aj pálivá paprika, a môžete použiť aj čerstvé alebo sušené bylinky, prípadne worcesterskú alebo sójovú omáčku. O správnu chuťovú vyváženosť sa postará kombinácia cukru a vínneho octu.
Prečo jesť cuketu?
- Cuketa je veľmi zdravá a nízkokalorická zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo vody a je zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov.
- Jej konzumáciou podporíte zdravie pokožky, zraku a imunity, a pomáha regulovať krvný tlak a pozitívne vplýva na správnu funkciu nervovej a svalovej sústavy.
Recept na nátierku z cukiet
Čas prípravy je do 60 minút
Ingrediencie:
- 1000 g cukety
- 400 g rajčinového pretlaku
- 2 farebné papriky
- 1 mrkva
- 3 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžičky soli
- 1-2 lyžice vínneho octu
- 1 lyžička mletej papriky (môže byť údená)
- čerstvé bylinky podľa chuti (tymián, majoránka, rozmarín)
- rastlinný olej
Postup:
- Cuketu a mrkvu umyte a nahrubo nastrúhajte, cibuľu nakrájajte na tenké prúžky, papriku na kocky.
- V hrnci rozohrejte 3 lyžice oleja a osmažte na ňom cibuľu do ružova. Pridajte nakrájané papriky a mrkvu a orestujte. Potom pridajte mletú papriku, prelisovaný cesnak a nastrúhanú cuketu.
- Zmes premiešajte, nechajte 5 minút dusiť a potom pridajte rajčinový pretlak, soľ, cukor, vínny ocot a bylinky. Varte na miernom plameni 30-40 minút bez pokrievky, alebo zmes vložte do rúry a pečte 40 minút na 200 ºC.
- Hotovú zmes ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Potom ju nalejte do čistých horúcich pohárov, dobre uzavrite viečkom a nechajte vychladnúť. Ak chcete nátierku skladovať dlhšie, môžete poháre zasterilizovať.