Rukola- je to len burina?

Zdieľať
Bw arugula history.jpg

Rukola síce vyzerá ako nepotrebná burina, ale jej pozitívne účinky sú na nezaplatenie …

Rukola je užitočná a nenáročná rastlina, ktorú si viete vypestovať vonku v záhrade aj doma v kvetináči. Táto listová zelenina obsahuje veľa dôležitých látok (vitamíny, minerály …), ktoré zaisťujú pozitívne účinky pre zdravie. Listy rukoly sa používajú na konzumáciu do šalátov a ďalších rôznych jedál. Rukola má horko – jemne štipľavú chuť a je výborným doplnkom do ľubovoľného jedla.

Arugula.jpg

Rukola patrí do čeľade kapustovitých, je teda príbuzná s kelom, brokolicou, reďkovkami, ružičkový kelom, kalerábom, ale aj žeruchou a horčicou. Všetky rastliny z tejto čeľade sú zdrojom isothiokyanátov , ktoré majú antikancerogénne účinky , konzumáciou kapustovitých rastlín teda chránime telo pred rakovinou.

Čo obsahuje?

Vodu, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, tuky, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, betakarotén, luteín, vitamín A, B, C, E a K

Aké má účinky pre zdravie

  • Podpora imunitného systému
  • Prevencia pred rakovinou
  • Ochrana buniek pred pôsobením radikálov
  • Silné antiseptické účinky (protizápalové)
  • detoxikuje organizmus
  • podpora trávenia
  • Podpora pravidelnej stolice
  • odstraňuje plynatosť
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Prečisťuje a podporuje funkciu pečene
  • prečisťuje krv
  • podporuje krvotvorbu
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochorením
  • prečisťuje cievy
  • močopudné účinky
  • Odvodňuje nadbytočnú vodu z tela
  • Prečisťuje a podporuje funkciu obličiek
  • Zabezpečuje budovanie kostnej hmoty
  • Prevencia proti Osteoporóze
  • dodáva energiu
  • Podporuje funkciu mozgu
Bw arugula history.jpg

Rukola – účinky na chudnutie

Rukola je vhodná zelenina pri chudnutí. Túto zeleninu môžete konzumovať pokojne každý deň, pridávať si ju môžete do všetkých jedál, kam pridávate šalát či kapustu. Rukolu môžete použiť do: polievok, šalátov, nátierok, omáčok, cestovín, mäsa, ryže, k zemiakom alebo ako surový doplnok na chlieb s nátierkou (ako pažítku)

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané