Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:

Rozmarínový čaj lieči, čistí aj povzbudzuje

reklama:

Rozmarín je považovaný za jednu z najvoňavejších a najobľúbenejších byliniek.

Jeho povzbudivá a osviežujúca vôňa s nádychom živíc je veľmi podmanivá. Rozmarín môžete ľahko pestovať v prenosných nádobách, je krásny aj užitočný. Do izby, na balkón, na záhradu i do kuchyne vnesie atmosféru slnečného Stredomoria.  V liečiteľstve je výnimočný. Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh.

Rosemary.jpg

Aké má ešte účinky ?

  • Má dezinfekčné a antiseptické účinky.
  • Povzbudzuje obehový systém, zlepšuje prekrvenie všetkých častí tela vrátane mozgu, posilňuje pamäť a uľahčuje sústredenie .
  • Nálev pripravený z polovice lyžičky sušených či čerstvých lístkov na šálku vriacej vody veľmi rýchlo upravuje trávenie a pomáha pri nadúvaní.
  • Rozmarín podporuje činnosť pečene a vylučovanie žlče , preto sa používa pri korenení tučných a mäsitých pokrmov.
  • Okrem všetkých ostatných vnútorných orgánov podporuje aj prekrvenie maternice, nemal by sa teda užívať v tehotenstve, jeho pôsobenie môže byť v tomto období príliš silné a nežiadúce.

Do kúpeľa

Treatment 4.jpg

  • Pri kúpeli rozmarín podporuje prekrvenie pokožky, svalov a kĺbov, čím odplavuje únavu, hojí natiahnuté svaly a prospieva pri reumatizme.
  • Nálev poslúži aj ako kondicionér pre tmavé vlasy, ktorým zvýrazní farbu a lesk.
  • Nálev z rozmarínu je výborné antiseptické kloktadlo a ústna voda .
  • Odpudzuje tiež hmyz, vetvičky či listy v sáčku možné vkladať do bielizne (podobne ako kvety levandule).

 

reklama:
reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. júla 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...