Riešenie je priamo na palubnej doske. Takto odhmlíte čelné sklo za pár sekúnd

Zdieľať
Riešenie
Riešenie je priamo na palubnej doske. Takto odhmlíte čelné sklo za pár sekúnd Foto: depositphotos.com

Ako na zahmlievanie a rosenie čelného skla v zime? Stačí vedieť, čo a ako. Vaše auto si poradí samo.

Trápi vás zahmlievanie čelného skla?

Iste tušíte, že vaše auto si vie s zahmlievaním skiel poradiť samo, ale treba dodať, že aj vy by ste mali vedieť, čo a ako. Auto je vybavené dostatočne, stačí len správne použiť jeho ventiláciu alebo klimatizáciu. Nechajte si poradiť od skúsených.

Tipy a triky, ako prinútiť auto k najlepším výsledkom odhmlievania, vám prezradí tento videopríspevok z YouTube kanálu Swansway Group.

Hmleniu zabráni chladný vzduch

Ako to funguje? Celkom logicky, keď si pripomeniete, prečo sa okná zahmlievajú, hneď vám to bude jasné. Rovnako ako kdekoľvek v domácnosti, aj v aute budete riešiť rovnaký problém. Rozdiel teplôt skiel a vzduchu prinúti vzdušnú vlhkosť kondenzovať sa na studenej ploche, ktorou sú práve okienka a čelné sklo v aute. Voda sklo zahmlí, a ak je jej veľa, vyzráža sa na drobné kvapky, ktoré sa nakoniec spoja a stečú.

Z tohto dôvodu je nutné použiť na začiatok studený vzduch, respektíve teplotu nižšiu ako 20 °C. Studený vzduch zabráni ďalšiemu zahmlievaniu. Postupným zvyšovaním teploty ohrejete celý interiér vozidla, a preto zaniknú podmienky, kde sa môže voda takto zrážať.

Prirodzene je nutné vetráčiky smerovať na bočné okná aj čelné sklo. Vnútorná cirkulácia vzduchu by mala byť vypnutá, vzduch sa snažíme vyhnať von.

Zahmlievanie čelného skla zhoršuje vlhkosť

Pretože je dôležitá aj vzdušná vlhkosť, odporúča sprievodca videom Sam aj použitie klimatizácie, ktorá navyše aj vzduch vysušuje. Pri novších modeloch použite tiež tlačidlo „demist“ alebo naopak stavte na staré triky proti zahmlievaniu.

Pomôcť vám môžu nielen spreje na sklo, ale aj napríklad obyčajná pena na holenie. Aj jej rozotretie a následné rozleštenie po vnútornej strane čelného skla môže zabrániť či významne spomaliť zahmlenie.

Rozhodne je tiež vhodné vymeniť kabínový filter, ktorý znižuje vzdušnú vlhkosť. Alebo prípadne textilné koberčeky, pretože aj tie zadržiavajú vlhkosť. Z gumových môžete vodu zliať a schnú rýchlejšie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané