Retro vianočné cukrovinky, ktoré ešte stíhate urobiť. Sandokanove oči boli ikonou socializmu

Zdieľať
vianočné koláče
vianočné koláče Foto: www.shutterstock.com

Vianočné sviatky majú čaro, ktoré si podmaňuje všetky generácie. Ligotavé svetielka, vôňa ihličia a trblietavé ozdoby na stromčeku sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočnej nálady. Rovnako tak aj cukrovinky, ktoré si pripomíname každý rok. Jedným z tých, na ktoré sa možno na chvíľu zabudlo, no ich kúzlo sa nikdy nestratilo, sú Sandokanove oči. Tento nepečený sladký poklad zo socialistickej éry očaril jednoduchým vzhľadom a ešte ľahšou prípravou. Je to práve ten recept, ktorý môžete tento rok oprášiť a vniesť na váš stôl poriadnu dávku nostalgie a retro atmosféry.

V čase socializmu, keď boli Vianoce skromnejšie a záviseli na kreativite gazdiniek, Sandokanove oči patrili medzi najčastejšie pripravované dobroty. Ich výhodou bola dostupnosť surovín, ktoré sa našli prakticky v každej domácnosti. Aj dnes tento jednoduchý recept prináša spomienky na detstvo a chvíle strávené s rodinou pri sviatočnom stole.

Nepečené cukrovinky s exotickým názvom si získali srdcia mnohých práve vďaka nenáročnej príprave a jedinečnej chuti. Samotný názov odkazuje na obľúbeného hrdinu z televíznych obrazoviek, ktorý si získal obrovskú popularitu. V tých časoch bol Sandokan synonymom odvahy a dobrodružstva, a tak si cukrovinky s jeho menom našli cestu do domácností po celom Československu.

Sladká spomienka na minulé časy

Príprava je veľmi jednoduchá a zábavná. Budete potrebovať tri druhy hmôt a farebné lentilky na ozdobu. Na prvú vrstvu si pripravte 125 gramov roztopeného tuku, 5 lyžíc strúhaného kokosu, 4 lyžice sušeného mlieka alebo smotany do kávy a 4 lyžice práškového cukru.

Druhá hmota sa skladá zo 100 gramov mletých orechov, 50 gramov cukru, 50 gramov zmäknutého masla a kvapky rumu, ktorá dodá dezertu špecifickú arómu a jemný šmrnc. Tretia hmota pozostáva zo 125 gramov roztopeného tuku, 50 gramov kakaa, 5 lyžíc práškového cukru a 4 vrchovatých lyžíc čokoládového alebo vanilkového pudingu. Ako čerešničku na torte použite farebné lentilky, ktoré nielen ozdobia, ale dodajú dezertu hravý a veselý vzhľad.

Začnite prípravou druhej hmoty. Ingrediencie dôkladne premiešajte a uložte do chladničky, aby hmota spevnela a bolo s ňou ľahšie manipulovať. Medzitým pripravte prvú vrstvu zmiešaním všetkých surovín do hladkej hmoty. Čajovou lyžičkou naplňte papierové košíčky do polovice.

Keď sú košíčky pripravené, vyberte druhú hmotu z chladničky. Z tejto zmesi vytvárajte malé guľky, ktoré jemne sploštite a vtlačte do stredu košíčkov na prvú vrstvu.

Potom sa pustite do tretej hmoty. Starostlivo premiešajte všetky ingrediencie a lyžičkou ich nanášajte na druhú vrstvu. Do každého košíčka pridajte približne jednu a pol lyžičky zmesi. Na záver ozdobte vrch lentilkou, ktorá pridá finálny vizuálny dojem a sladkú bodku.

Sandokanove oči sú pripravené, aby sa stali neprehliadnuteľným kúskom na vašom sviatočnom stole.

Prečo si vybrať retro cukrovinky

Príprava retro cukroviniek ako Sandokanove oči nie je len kulinárskym zážitkom, ale aj spôsobom, ako si pripomenúť minulosť a priniesť do dnešných Vianoc kúsok nostalgie. Tieto jednoduché sladkosti môžete pripraviť behom chvíle, čo ocenia najmä tí, ktorí si na poslednú chvíľu uvedomia, že im niečo chýba na sviatočnom stole. Navyše, príprava cukroviniek je skvelým spôsobom, ako zapojiť deti a premeniť pečenie na rodinnú aktivitu.

Vianočné cukrovinky majú schopnosť spájať generácie. Sandokanove oči sú krásnym príkladom toho, ako môžu jednoduché recepty pretrvávať desaťročia a neustále si nachádzať miesto na sviatočných stoloch. Keď deti sledujú, ako ich rodičia pripravujú recepty zo svojho detstva, prirodzene sa zapájajú a vytvárajú si vlastné spomienky.

Moderné vylepšenia

Aj keď ide o recept z minulosti, dnes ho môžete prispôsobiť moderným chutiam. Skúste použiť kvalitnejšiu čokoládu alebo nahradiť kokos drvenými orechmi, mandľami či inými ingredienciami. Tým dodáte tradičnej pochúťke nový rozmer, no zároveň zachováte jej retro charakter a atmosféru.

Sandokanove oči sú dôkazom, že aj tie najjednoduchšie recepty majú svoje čaro a dokážu prežiť desaťročia. Tento rok ich určite nezabudnite pridať na sviatočný stôl a uvidíte, ako očaria nielen starších členov rodiny, ale aj tých najmladších. A možno práve vďaka nim si spomeniete na časy, keď Vianoce boli o trochu jednoduchšie, no rovnako kúzelné.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané