Kaleráb, skvost zeleninového kráľovstva, sa prebúdza k životu a hľadá svoje miesto v našich kuchyniach. Či už máte chuť na niečo tradičné ako alebo niečo inovatívne ako hranolky z kalerábu tento guľatý zeleninový poklad ponúka nekonečné možnosti. Poďme objavovať rôznorodosť a unikátne spôsoby, ako kaleráb premeniť na lahodné jedlo.
Šalát z kalerábu
Obľúbený kapustový šalát Coleslaw možno pripraviť aj z kalerábu – a chutí rovnako skvele. Postup je jednoduchý – 3 kaleráby a 1 mrkvu nastrúhajte nahrubo, alebo nakrájajte na tenké rezančeky. V miske premiešajte 5 lyžíc majonézy, 3 lyžice kyslej smotany, lyžicu vínneho octu, lyžičku horčice a trochu cukru. Osoľte, okoreňte a potom zálievku zmiešajte so zeleninou.
Kalerábové zemiakové placky
Úrodu kalerábov môžete využiť aj na prípravu netradičných „zemiakov“. 2 väčšie buľvy nastrúhajte najemno, vytlačte z nich vodu, osoľte, okoreňte, pridajte majoránku a zmiešajte s vajíčkom, dvoma strúčikmi cesnaku, nasekanou jarnou cibuľkou a štyrmi lyžicami hladkej múky. Pridať môžete aj slaninu nakrájanú na kocky. Do rozpáleného oleja potom pokladajte lyžicou kôpky, jemne ich sploštite a opečte z oboch strán dozlatista.
Hranolky z kalerábu
Zeleninové hranolky sú v poslednej dobe veľmi populárne. Hodí sa na ne batáty, zeler, mrkva, koreňový petržlen, červená repa a výborné sú aj z kalerábu. Nakrájajte ju na silnejšie prúžky a osušte ich papierovou utierkou. V miske ich premiešajte s lyžicou oleja a soľou, pridať môžete aj obľúbené korenie. Hranolčeky rozložte na plech a pečte 20-30 minút pri teplote 200 °C.