Vegetariánske fašírky sú skvelou alternatívou k mäsu, ktorá poteší nielen vegetariánov, ale aj tých, ktorí hľadajú zdravšie a ľahšie jedlá. V dnešnej dobe, keď je zdravá strava čoraz dôležitejšia, sa tieto zeleninové fašírky stanú obľúbeným doplnkom vášho jedálnička. Pripravili sme pre vás päť rôznych receptov na lahodné zeleninové fašírky, ktoré sú jednoduché na prípravu a plné chutí. Vyskúšajte fašírky z mrkvy, jablka, kapusty, či baklažánu a objavte nový rozmer zdravého stravovania!
Zemiakové fašírky s hubami
Ingrediencie:
- 750 g zemiakov
- 200 g šampiňónov
- 120-150 g cibule
- 60 ml rastlinného oleja
- 2-3 lyžice múky
- 1 lyžica mätovej alebo sušenej žihľavy (voliteľne)
Postup:
Uvarte zemiaky v osolenej vode a pripravte z nich pyré. Na panvici orestujte nakrájanú cibuľu do zlatista a pridajte ju spolu so zelenými bylinkami k zemiakovému pyré. Na jemno nakrájajte šampiňóny, orestujte ich a pridajte do pyré. Vmiešajte múku a všetko dobre premiešajte. Zo zmesi formujte placky, ktoré následne obaľte v múke. Smažte ich na panvici do zlatista z oboch strán.
Mrkvovo-jablkové fašírky
Ingrediencie:
- 5 veľkých mrkiev
- 1 jablko
- 1/2 šálky krupice
- 1/2 šálky múky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1-2 lyžičky cukru
- 1/3 šálky vody
- Soľ podľa chuti
Postup:
Na hrubom strúhadle nastrúhajte mrkvu a jablko do hrnca. Pridajte vodu, rastlinný olej a poduste zmes na miernom ohni 7-10 minút. Potom pridajte cukor a krupicu, premiešajte a osoľte podľa chuti. Ak je zmes príliš riedka, pridajte múku. Zo zmesi formujte placky, obaľte ich v múke a smažte na rozohriatej panvici s olejom do zlatista.
Baklažánové fašírky s paprikou
Ingrediencie:
- 2 baklažány
- 1 červená paprika
- 4-6 lyžíc strúhanky
- 1 šálka múky
- Soľ podľa chuti
Postup:
Pečte celé baklažány a papriku v rúre pri 220 °C asi 20-30 minút. Po upečení ich vložte do misy a prikryte fóliou na 10-15 minút, aby sa ľahšie lúpali. Očistenú papriku nakrájajte na malé kúsky a osoľte. Baklažány rozmixujte a pridajte do zmesi strúhanku, múku a soľ. Dobre premiešajte. Zo zmesi formujte guľky, do ktorých stredu vložte kúsok papriky. Obaľte ich v múke a smažte na panvici s olejom z každej strany 2-3 minúty.
Cviklové fašírky s cesnakom
Ingrediencie:
- 750 g cvikly
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g krupice
- 2 vajcia
- 60 ml rastlinného oleja
- Soľ podľa chuti
Postup:
Uvarte cviklu, ošúpte ju a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte nasekaný cesnak, vajcia a vmiešajte krupicu. Zmes tvarujte do placiek a smažte ich na rozohriatej panvici s olejom do zlatista z oboch strán.
Kapustové fašírky s cibuľou
Ingrediencie:
- 950-1050 g bielej kapusty
- 1 cibuľa
- 100 g krupice
- 100 g strúhanky
- 100 g múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 ml rastlinného oleja
- Soľ a bylinky podľa chuti
Postup:
Kapustu rozdeľte na štvrtiny a vložte do hrnca s vriacou vodou. Varíme 8-10 minút. Sceďte a nechajte vychladnúť. Cibuľu a cesnak očistite, nakrájajte a spolu s kapustou ich rozmixujte alebo pomeľte. Pridajte soľ, bylinky, krupicu a múku. Vytvorte placky, obaľte ich v strúhanke a smažte na panvici do zlatista z oboch strán.