Pripravili sme pre vás recepty na skvelé a osviežujúce limonády, a to bez chémie. Sú vyrobené veľmi rýchlo a vhodné na domáce večierky. Sú veľmi chutné, aromatické a osviežujúce.
Limonádová klasika
- 3 veľké citróny
- 1 pomaranč
- 4–5 lyžíc. l. Sahara
- 700 ml vody
- 350 ml perlivej vody
Z citrónov a pomarančov odstráňte kôru a vytlačte šťavu. Všetky ingrediencie vložte do panvice. Pridajte 3 polievkové lyžice cukru, nalejte 700 ml vriacej vody. Ochlaďte a vložte do chladničky na 4-5 hodín. Preceďte cez veľké sitko, pridajte zvyšný cukor, premiešajte. Posypte sódou a podávame.
Malinová limonáda
- 1 šálka malín (asi 170 g)
- 1 citrón
- 100 g cukru
- 800 ml studenej vody + ďalších 200 ml na sirup
- ľad, mätu a celé maliny na podávanie
Z 200 ml vody a cukru pripravte sirup, odstavte z tepla. Vložte bobule do sirupu a rozdrvte ich. Sirup preceďte cez sitko, aby sa odstránili semienka a vychladli. Vytlačte šťavu z citróna. Pridajte do sirupu a zalejte zvyšnou vodou. Podávajte limonádu s ľadom, mätou a malinami.
Čerešňová limonáda
- 1 veľký citrón
- 2 stredné pomaranče
- 3-4 vetvičky mäty
- 100 ml sirupu
- kocky ľadu
- perlivá voda
Polovicu pomaranča a 1/4 citróna nakrájajte na plátky. Zo zvyšného ovocia vytlačte šťavu. Šťavu a sirup nalejte do džbánu, pridajte mätu, po rozdrvení v dlaniach. Naplňte džbán do polovice ľadom. Zvyšok objemu sa rozdelí na sýtenú vodu. V prípade potreby pridajte viac sirupu na požadovanú úroveň sladkosti. Môžete použiť aj neperlivú vodu.
Mätová limonáda
- 250 ml vody
- 125 g cukru
- 4–5 vetvičiek čerstvej mäty
- 2 veľké pomaranče
- 1 veľký citrón
- 1 liter Sprite alebo perlivej vody
Vložte cukor do hrnca, pridajte vodu a priveďte do varu. Varte 5 minút. Vypnite oheň, do výsledného sirupu pridajte mätu a nechajte vychladnúť. Vytlačte šťavu z citrusových plodov. Šťavu a vychladnutý sirup zmiešame, pridáme sódu. Podávajte v pohároch s ľadom, vetvičkou mäty a plátkami citróna alebo pomaranča.
Broskyňová limonáda
- 3 stredne zrelé broskyne
- 2 limetky
- 2 stredné citróny
- 4–5 lyžíc. l. Sahara
- 1 liter studenej vody
- ľad
Nakrájajte broskyne zbavené kôstok a šupky a vložte do misy. Vytlačte tam šťavu z limetiek a citrónov, pridajte cukor. Zalejte vodou a rozmixujte v mixéri do hladka. Podávajte na ľade.
Zdroj: takprosto.cc