Objavte všestrannosť bielej reďkovky, ktorá práve teraz vrcholí svoju sezónu. Či už ju máte vo svojej záhrade alebo ju chcete zakúpiť na trhu, bude skvelým doplnkom vašej kuchyne. Tento článok vám ponúka tipy na prípravu chutných jedál s touto zdravou zeleninou, vrátane jednoduchej krémové polievky.
Biela reďkovka je v sezóne a ak ju nepestujete doma, ľahko ju nájdete na trhoch alebo v obchodoch. Vynikajúca je čerstvá alebo po tepelnej úprave, napríklad v tejto jednoduchej krémovej polievke. Na kuchynské spracovanie sa využíva koreň, ktorý môže dosiahnuť až 40 cm. Podľa konkrétnej odrody môže mať guľatý, oválny, špicatý či valcový tvar. Všetky odrody majú však spoločné nízky obsah kalórií a bohatstvo vitamínov, minerálov a prospešnej vlákniny. Charakteristická štipľavá chuť je dôsledkom obsahu horčičných olejov, ale pri tepelnej úprave ostrosť zmizne a reďkovka získava jemne sladké tóny. Môžete ju podusiť na masle a podávať ako prílohu k mäsu alebo z nej pripraviť krémovú polievku. Bude chutiť aj tým, ktorí si na pikantnosť reďkovky príliš nepotrpia – teda aj deťom. Prinášame vám tiež tipy, ako reďkovku zahrnúť do vašej stravy pre maximálny zdravotný úžitok.
Krémová polievka z bielej reďkovky a zemiakov
Čas prípravy: 35 minút
Ingrediencie:
- 300 g bielej reďkovky
- 3 stredné zemiaky
- 1 000 ml zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 200 ml smotany
- soľ, korenie
Príprava:
- Očistenú zeleninu nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- V hrnci na miernom plameni rozpustite maslo, pridajte cibuľu a krátko ju orestujte do zmäknutia. Potom pridajte nakrájanú reďkev a za stáleho miešania ju opekajte asi 5 minút.
- Pridajte zemiaky a všetko zalejte vývarom.
- Varte 15-20 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.
- Polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Pridajte smotanu, krátko prehrejte, ale už nevarte. Na záver polievku poľa potreby dosoľte a okoreňte. Podávajte s opečenými krutónmi.
Ako sa robia krutóny?
Na prípravu chrumkavých krutónov budete potrebovať staršie pečivo – klasický alebo toastový chlieb, rožky, žemle alebo veku. Nakrájajte ich na malé kocky a opražte na masle alebo rastlinnom oleji dozlatista. Krutóny môžete zdravšie pripraviť v rúre – stačí ich rozložiť na plech a nechať piecť približne 5 minút pri 180 ºC a potom preklepať, aby sa opiekli celé a zase päť minút.