Recept na vzdušný dezert s vanilkovým krémom

Zdieľať
dezert
Recept na vzdušný dezert s vanilkovým krémom Foto: depositphotos.com

Poznáte, že k dobrým dezertom nepotrebujete komplikované ingrediencie. Predstavujeme vám recept na lahodné „obláčiky“, ktoré sú perfektnou sladkosťou pre každú príležitosť. Jednoduché na prípravu, ale s výsledkom, ktorý zanechá dojem.

Ak máte radi jemné a vzdušné dezerty, tento recept na „obláčiky“ je ako stvorený pre vás. Ich názov vznikol vďaka charakteristickému tvaru, no ich chuť vás presvedčí, že sú ľahké ako obláčik. Dezert je zložený z dvoch vrstiev jemného odparovaného cesta, ktoré obklopujú bohatý vanilkový krém a vzdušnú šľahačku. Ak vám to pripomína známe krémešové rezy, nie ste sami, nakoľko sa tieto sladkosti v mnohom podobajú.

„Obláčiky“ sa pripravujú výlučne z odparovaného cesta, čo im dodáva unikátnu textúru. Tento koláč má svoje korene v tradičnom poľskom koláči známom ako „karpatka“, ktorý je tiež plnený vanilkovým krémom a má svoj názov podľa pripomínania snehovo bielych vrcholkov Karpát.

Ak sa chystáte pripraviť tento dezert, je dôležité si vyhradiť čas na jeho správne stuhnutie v chladničke. Pripravuje sa v dvoch etapách, pričom dôležité je dodržať presné kroky pre dosiahnutie správnej konzistencie cesta. Tu sú niektoré užitočné tipy, ktoré vám pomôžu k perfektnému výsledku:

  • Múku vždy preosejte, aby bola vzdušná.
  • Múku vysypete do horúcej tekutiny naraz, aby ste zabránili tvorbe hrudiek.
  • Cesto miešajte a zahrievajte v hrnci, kým sa na dne nevytvorí biely povlak.
  • Vajcia pridávajte do cesta až po jeho čiastočnom ochladení.
  • Počas pečenia cesto nenechajte v rúre dverami otvorené, aby cesto krásne narástlo.

Čo budete potrebovať na cesto?

  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • 150 g masla
  • 150 g hladkej múky
  • 6 vajec veľ. M
  • masť na vymazanie plechov
  • práškový cukor na posypanie

Na náplň:

  • 500 ml polotučného mlieka
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vrecká vanilkového pudingového prášku
  • 4 žĺtky
  • 100 g masla
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 2 vrecká vanilkového cukru

Postup

  1. Do rajnice s vriacou vodou pridáme soľ, maslo a opäť privedieme k varu. Vsypeme múku, znížime teplotu a miešame cca 2–3 minúty, kým nie je cesto hladké a nelepí sa na steny nádoby.
  2. Cesto preložíme do studenej misy a spracovávame ho, kým ľahko nevychladne. Do vlažnej hmoty vmiešame postupne jedno po druhom vajcia a každé dobre zapracujeme, aby bolo cesto krásne hladké a lesklé.
  3. Dva plechy vymažeme tukom a v tenkej vrstve na ne rozotrieme cesto. Vložíme ich do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme asi 5 minút. Potom teplotu znížime na 180 ° C a dopekáme asi 10 minút dozlatista. Rúru počas pečenia neotvárame. Upečené pláty necháme vychladnúť.
  4. Z mlieka, krupicového cukru a pudingového prášku uvaríme hustý krém. Odstavíme, ihneď pridáme žĺtky a za stáleho miešania v studenom vodnom kúpeli necháme vychladnúť. Potom krém vyšľaháme elektrickým šľahačom. Postupne doň pridávame zmäknuté maslo a šľaháme dohladka.
  5. Hotovú náplň rozotrieme na jeden diel korpusu. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha a navrstvíme na pudingový krém. Povrch uhladíme a priklopíme zvyšným plátom. Uložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Pred podávaním pocukrujeme.

Tip: Vrchný plát rozkrájajte pred dohotovením na jednotlivé porcie a až potom rozložte na vrstvu šľahačky. Mraky sa potom budú ľahšie krájať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané