Recept na veľkonočné judáše

Zdieľať
judáše
Recept na veľkonočné judáše Foto: depositphotos.com

Judáše – tradičné veľkonočné pečivo, ktoré vás očarí nielen svojou sladkosťou, ale aj zaujímavými povesťami. Zistite, ako si ich môžete upiecť doma, a objavte zaujímavosti spojené s ich prípravou a konzumáciou.

Judáše, tradičné Veľkonočné pečivo a ich tajomstvá

Judáše patria k obľúbenému veľkonočnému pečivu, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole. Ak sa aj vy chystáte tento rok upiecť si ich doma, môžeme vám ponúknuť nielen recept na najlepšie judáše, ale aj zaujímavé tipy, ako ich dokonale upiecť, čím ich potrieť a ako dlho ich nechať v rúre.

Najlepší recept na judáše

Potrebujete:

  • 250 gramov hladkej múky
  • 250 gramov polohrubej múky
  • 25 gramov čerstvých kvasníc
  • 70 gramov masla izbovej teploty
  • 2 žĺtky
  • 300 mililitrov smotany na varenie izbovej teploty
  • 80 gramov cukru kryštálu
  • štipku soli
  • štipku muškátového orieška
  • kôru zo štvrtiny bio citróna
  • 1 celé vajcia na potretie

Postup:

  1.  Z kvasníc, smotany a cukru si pripravte kvások.
  2.  Do misky vsypte hladkú a polohrubú múku, pridajte do nej kvások, žĺtky, maslo, soľ, muškátový oriešok a strúhanú citrónovú kôru. Vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte 60 minút kysnúť.
  3.  Cesto na judáša rozdeľte na 24 dielov a pustite sa do pletenia judášov.
    Ako upliesť judáša: Do tvaru písmena S či otáznika.

Akým spôsobom judáša tvarovať? Myslite na to, že toto veľkonočné pečivo by svojím tvarom malo pripomínať povraz, na ktoré sa obesil Judáš po tom, čo zradil Ježiša. Z jednotlivých dielikov cesta na judáša si preto najskôr utvorte valčeky, ktoré tvarujte do špirálky v tvare otáznika, písmena S alebo písmena C. Judáša môžete upliesť aj ako bochník, ktorý bude mať výrazne zavinutý stred.

Upletených judášov vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte ďalších 15 minút kysnúť. Potom ich ešte raz pomažte vajcom a následne ich dajte piecť do rozohriatej trúby. Pečte pri teplote 190 °C zhruba 15 minút.

Tradícia hovorí, že by sa judáše mali potierať medom. A to tesne po upečení, keď sú ešte horúce. Zavinutý tvar judášov a med symbolizujú plodnosť a hojnosť, čo sú tradičné vlastnosti jarného obdobia.

Po upečení však nemusíte judáša potierať iba medom. Toto veľkonočné pečivo bude ešte lepšie chutiť, keď ho potriete zmesou horúceho masla a medu, ktorú si vytvoríte v pomere 1 diel masla a 2 diely medu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané