Recept na Rumfordskú polievku. Obľúbené jedlo Boženy Němcovej

Zdieľať
polievka
Recept na Rumfordskú polievku. Obľúbené jedlo Boženy Němcovej Foto: depositphotos.com

Chceli ste niekedy vedieť, čo jedli slávni ľudia v minulosti? Božena Němcová, významná česká spisovateľka, mala obľúbenú jedinečnú polievku – Rumfordskú polievku. Toto jednoduché jedlo chudobných sa stalo pochúťkou, ktorú si môžete jednoducho pripraviť aj vy. Prečítajte si viac o jej príprave a histórii!

Božena Němcová bola a stále je jednou z najvýznamnejších českých spisovateliek. Bola neoddeliteľnou súčasťou Národného obrodenia a vďaka nej máme diela ako Babička, rôzne rozprávky a niekoľko jej slávnych poviedok. Ale čo jedli takéto slávne osobnosti vo svojej dobe? Božena Němcová mala veľmi rada Rumfordskú polievku. Toto jedlo, známe ako jedlo chudobných, sa dodnes varí. Pomenovanie získalo hlavne preto, že sa podávalo vo väzniciach, sirotincoch a domoch pre sociálne slabšie vrstvy. Avšak, táto polievka bola navrhnutá tak, aby ľuďom dodávala silu a energiu, čo z nej robí veľmi výživné jedlo.

Recept na Rumfordskú polievku

Na prípravu tejto výživnej polievky budete potrebovať nasledovné suroviny a trochu času na prípravu. Večer pred varením si pripravte:

  • 3 hrste lúpaného poleného hrachu
  • 3 hrste krúp
  • 2 oddelené misky s vodou

Okrem toho si pripravte kuracie skelety. Dôkladne ich umyte, osoľte a okoreňte a pridajte jednu rozpolenú nelúpanú cibuľu. Vložte všetko do pekáča, podložte trochou vody a upečte.

Na druhý deň začnite s krájaním ingrediencií:

  • 1 veľký olúpaný zemiak
  • 2 mrkvy
  • polovica malého zeleru

Pridajte opečené skelety aj s výpekom a cibuľou do hrnca spolu so zeleninou. Nakrájajte zhruba 5 centimetrov zázvoru a 2 strúčiky cesnaku a pridajte ich do hrnca. Pre ešte lepšiu chuť pridajte aj prepláchnuté krúpy a hrach. Varíme, kým všetko nie je mäkké.

Dokončenie polievky

Keď sú zemiaky a zelenina uvarené, vyberte skelety. Obráťte mäso a pridajte ho späť do polievky. Miešajte a ochutnávajte. Podľa potreby pridajte soľ a korenie. Pre výraznejšiu chuť môžete pridať čerstvo nastrúhaný alebo sušený zázvor. Niekoľko minút pred koncom varenia nasekajte čerstvú petržlenovú vňať a ozdobte ňou hotovú polievku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané