Recept na nezaplatenie. Ligurčekové pesto a jeho využitie v kuchyni

Zdieľať
pesto
Recept na nezaplatenie. Ligurčekové pesto a jeho využitie v kuchyni Foto: www.freepik.com

Premýšľate, čo s čerstvým ligurčekom? Vyskúšajte pripraviť úžasné ligurčekové pesto, ktoré môžete využiť v studenej aj teplej kuchyni. Ligurčekové pesto vďaka svojej výraznej chuti a vôni ponúka široké možnosti využitia pri varení. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a vylepšite svoje jedlá touto jedinečnou ingredienciou.

Základné suroviny na ligurčekové pesto

Ligurčekové pesto je aromatickejšou alternatívou k tradičnému bazalkovému pestu. Tento recept má jedinečnú chuť a ak nedáte na ligurček dopustiť, určite si ligurčekové pesto pripravte. Čo všetko budete potrebovať?

  • 2 hrnčeky ligurčekových listov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml slnečnicového či olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 120 g slnečnicových semienok, alebo vlašských orechov (nemusí byť)

Príprava ligurčekového pesta krok za krokom

  1.  Ligurčekové listy umyte a osušte.
  2. Do mixéra dajte ligurček, cesnak, semienka či orechy a olej. Mixujte do hladka.
  3. Podľa chuti do pesta pridajte soľ a korenie.
  4. Pokiaľ sa vám zdá pesto príliš husté, môžete do neho pridať viac oleja.
pesto
Recept na nezaplatenie. Ligurčekové pesto a jeho využitie v kuchyni Foto: www.freepik.com

Hotové ligurčekové pesto plňte do uzatvárateľných pohárov. Aby vám vydržalo dlhšie, pokvapkajte ho centimetrovou vrstvou oleja. Ligurčekové pesto následne zaviečkujte a skladujte v chladničke.

Použitie ligurčekového pesta v studenej a teplej kuchyni

Ligurčekové pesto má veľmi široké uplatnenie. Hodí sa vám ako v studenej, tak aj v teplej kuchyni. Môžete ho zmiešať napríklad s hotovými cestovinami alebo gnocchi, ktoré skúste doplniť ešte o čerstvé bylinky a syr. Pre zvýraznenie chuti môžete ligurčekové pesto pridávať aj do hustých krémových polievok alebo omáčok. Skvelé je tiež pod mäso alebo do fašírok.

Ďalšie tipy na využitie ligurčekového pesta

  • Pridávajte ho do pomazánok všetkého druhu, ale aj do dipov k mäsu či rybám.
  • Chutné bude tiež na opečenom touste alebo rozpečenej bagetke, ktorú stačí doplniť napríklad o paradajky a mozzarellu.
  • Skúste ho ako prísadu do marinád na grilované mäso alebo zeleninu.
  • Ligurčekové pesto môže byť tiež skvelým základom na prípravu bylinkového masla, ktoré môžete použiť na pečené zemiaky alebo steaky.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané