Francúzske zemiaky patria medzi najobľúbenejšie pokrmy na našich stoloch. Tento lahodný recept je skvelou voľbou nielen ako príloha, ale aj ako samostatné jedlo, ktoré uspokojí každého. Vďaka svojej vôni a chuti, ktorá sa rozvinie pri pečení so syrom, sú francúzske zemiaky vyhľadávaným jedlom. Málo ľudí pripravuje túto klasiku zo surových zemiakov a smotany, pričom zaručujú, že práve kvalitný syr im dodá ten správny „šmrnc“. Ak chcete aj vy vyskúšať tento recept a pripraviť si francúzske zemiaky, máme pre vás všetko, čo potrebujete vedieť.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 400 ml smotany na šľahanie (s vyšším obsahom tuku)
- 1 vajce
- 0,5 kg ementálu
- Soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
- Maslo na vymazanie formy
- 1 strúčik cesnaku (na vymastenie formy)
Postup:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Vyberte si zapekaciu formu a dôkladne ju vymažte maslom, do ktorého pridajte rozotretý cesnak.
- Plátky zemiakov poukladajte do formy, aby sa rovnomerne rozložili.
- V miske zmiešajte smotanu, vajce, soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Túto zmes rovnomerne zalejte na zemiaky.
- Na vrch nastrúhajte ementál, ktorý sa pri pečení roztopí a vytvorí zlatistú kôrku.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-50 minút, kým zemiaky nezmäknú a syr sa nezapečie do zlatista.
- Po upečení podávajte a vychutnajte si lahodné francúzske zemiaky, ktoré sú krásne krémové zvnútra a chrumkavé z vonkajšej strany.