Objavte pikantné kúsky kuracích pŕs, ktoré si môžete pripraviť pohodlne doma! Tieto obľúbené „stripsy“ z kuracích pŕs sú nielen chutné, ale aj všestranné. A pozor – po ich vyskúšaní možno už nikdy nebudete chcieť iné!
Kuracie stripsy, známe tiež ako pikantné smažené prúžky z kuracích pŕs, sú pravou legendou medzi rýchlymi občerstveniami a tešia sa obľube na celom svete. V domácich podmienkach ich príprava je jednoduchá, no môže vás čakať nebezpečenstvo – sú tak dobré, že už iné možno nebudete chcieť.
Tradične sa kuracie stripsy obaľujú v zmesi múky s pikantným korením, no existuje množstvo variant, ako ich môžete pripraviť. Môžete ich obaľovať nielen v klasickom trojobale, ale aj v krehkej panko strúhanke, drvených kukuričných lupienkoch alebo sezamových semienkach, čo im dodá nezameniteľnú chuť a textúru.
Kľúčovým krokom je marinovanie, ktoré robí mäso krehkým a šťavnatým. Najlepšia je marináda z podmaslia, no skvelé výsledky dosiahnete aj s kefírom, jogurtom alebo zakysankou. Ochutenie môžete prispôsobiť podľa svojich chutí – vynikajúce sú sušený cesnak, sušená cibuľa, mletá paprika, čierne korenie a chilli. Môžete vyskúšať aj exotické koreniny ako harissa alebo garam masala, ktoré pridajú jedinečný nádych.
Hotové stripsy je najlepšie smažiť vo vysokej vrstve oleja, ale pre zdravšiu variantu ich môžete upiecť v rúre. Bez ohľadu na spôsob prípravy, výsledkom sú chutné a šťavnaté kúsky, ktoré si zamilujete.
Vyprážané kuracie stripsy
Čas prípravy: 30 minút, marinovanie min. 4 hodiny
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsné rezne
- 1 hrnček cmaru
- 1,5 lyžičky soli
- ¼ lyžičky sušeného cesnaku
- ¼ lyžičky mletej papriky
- ¼ lyžičky sušeného chilli
Na obaľovanie:
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
- ¾ lyžičky mletého čierneho korenia
- ¾ lyžičky sušeného cesnaku
- ¾ lyžičky mletej papriky
- 3 lyžice cmaru
- rastlinný olej
Príprava:
- V miske zmiešajte cmar, soľ, korenie, sušený cesnak, papriku a chilli. Kuracie prsia nakrájajte na rovnako veľké prúžky, vložte ich do misky a premiešajte s marinádou. Misku zakryte a vložte do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Vo väčšej miske premiešajte múku, prášok do pečiva a korenia. Pridajte 3 lyžice cmaru a premiešajte tak, aby v múke zostali menšie hrudky.
- Vo vyššej panvici alebo hrnci rozohrejte olej.
- V zmesi obaľujte mäso a postupne smažte v oleji z oboch strán do zlatej farby – trvá to približne 5-7 minút podľa veľkosti prúžkov.
- Stripsy podávajte s bylinkovým dipom, ochutenou majonézou alebo barbecue omáčkou.