Rakytník posilňuje organizmus a má antidepresívne a antistresové účinky

Zdieľať
Rakytník

Už v staroveku sa používal pri liečbe žalúdka, pečene, dýchacích ciest, reumatizmu a hnisavých rán na kože.

Rakytník
https://www.gettyimages.com/

Východná medicína odporúča vytlačenú šťavu z rakytníka na liečbu nechutenstva a na potieranie kože pri popáleninách. Rakytník môžete používať ako vnútorne, tak zvonka. Je to prírodný koncentrát mastných kyselín s veľkým množstvom vitamínov – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku nájdete tiež karotén, ktorého obsahuje dokonca mnohonásobne viac ako mrkva alebo tekvica.

Vitamín E je zase významným antioxidantom. Rakytník posilňuje organizmus a má antidepresívny a antistresový účinok. Pomôže vám prekonať stavy smútku a apatie. Využijete ho tiež pri nádche, zápale dutín, pri hemoroidoch, ekzémoch a akné. Môžete ho použiť tiež pri zápaloch ďasien a paradentóze.

Príloha k jedlu

Rakytník si svoje liečivé vlastnosti dokáže udržať niekoľko rokov. Ak sa rozhodnete rakytník zmraziť, potom jeho liečivé schopnosti budete môcť využiť aj za 2 až 3 roky. Plody a dužinu je lepšie sušiť, mraziť a niektorí určite nepohrdnú pálenkou z rakytníka alebo vínom. Z dužiny potom možno pripravovať rôzne šťavy a džúsy, marmelády či pyré.

A to ako samostatne, tak s rôznymi druhmi ovocia alebo zeleninou. V Rusku sa rakytník používa ako príloha k jedlu spolu s rozotretým cesnakom. Rakytníkový čaj môžete pripravovať tak zo sušených, ako aj z čerstvých listov. Dávkovanie je jednoduché. Na štvrť litra vody postačí čajová lyžička listov. Diabetici si môžu pridávať listy čučoriedky.

Vyskúšajte rakytníkový likér

Zomelieme 1 kg bobúľ rakytníka, zmiešame s 1 l vodky a necháme v teple stáť osem dní. Potom zvaríme 1 kg cukru s menším množstvom vody, rakytník precedíme cez plátno a zmiešame s vychladnutým cukrom. Precedíme, zlejeme do fliaš a necháme tri mesiace uležať. Na vrchu sa vytvorí vrstva rozomletej ​​šupky, nevyzerá to pekne, ale na chuti to nič nemení.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané