Rady nad zlato. 5 trikov skúsených gazdiniek pre krehkejšie linecké pečivo

Zdieľať
linecké pečivo
Rady nad zlato. 5 trikov skúsených gazdiniek pre krehkejšie linecké pečivo Foto: www.gettyimages.com

Linecké pečivo je klasikou a patrí medzi jednu z najobľúbenejších vianočných pochúťok. Pokiaľ ho však chcete mať dokonale krehké, vyskúšajte nasledujúce triky ostrieľaných kuchárok.

Linecké pečivo je symbolom Vianoc a nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Receptov naň nájdete veľa, ale najlepšie sú vždy tie preverené rokmi, ktoré sa mnohokrát odovzdávajú z generácie na generáciu. Avšak aj napriek najlepšiemu receptu sa neskúsení môžu zbytočne dopustiť mnohých prešľapov, vďaka ktorým nikdy nebude ich linecké prvotriedne! Vždy by malo byť krehké a vláčne zároveň a vo výsledku sa rozplývať na jazyku. V čom tkvie teda tajomstvo rutinovaných gazdiniek?

Ako pripraviť krehké linecké pečivo sa pozrite v tomto YouTube videu na kanáli Varenie s Jančou:

Pomer 3-2-1 + 1

Pri príprave cesta na linecké pečivo sa vždy držte pravidla, ktoré stanovuje jasný pomer použitých ingrediencií. Múka, maslo a cukor majú jednoduchý a zapamätateľný pomer, ktorý je 3-2-1. V skutočnosti to znamená, že použijete napríklad 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g cukru múčka a navrch jeden surový vaječný žĺtok na zvláčnenie cesta. Na chuť môžete pridať trochu čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry a vanilku.

Pozor na teplotu masla

Aby ste dosiahli prvotriedne linecké cesto, je nutné dokonale spojiť múku, maslo a cukor bez usilovného miesenia na tvárne cesto. Najskôr rozsekajte na kúsky a potom zapracujte chladnejšie maslo do zmesi múky a cukru, mala by sa vytvoriť drobenka. Maslo by sa nemalo počas spracovania nikdy príliš zahriať, odrazilo by sa to na horšej kvalite pečeného pečiva, ktoré by malo tendencia sa drobiť a rozpadať. Aby sa vopred príliš nezahrialo, pokrájajte ho ochladeným nožom a dotýkajte sa cesta pri spracovaní len špičkami prstov.

Primerané množstvo žĺtka

Nakoniec prilejte k vzniknutej mrveničke vaječný žĺtok a rýchlo z neho vytvorte cesto. V prípade, že by vzhľadom na druh zvolenej múky bolo stále príliš drobivé, dodajte ešte pár kvapiek nového žĺtka. Využiť možno aj zvyšný bielok či lyžička studenej vody.

vianočné pečivo
Rady nad zlato. 5 trikov skúsených gazdiniek pre krehkejšie linecké pečivo Foto: www.gettyimages.com

Chlad a odpočinok

Linecké cesto vyžaduje odpočinok v chlade, a preto ho hotové vytvarujte do šišky, zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky. Pokiaľ necháte cesto odležať až do následného dňa, bude sa s ním pri rozvaľovaní oveľa lepšie pracovať a predídete nepríjemnému trhaniu.

Vždy predhriata rúra

Jednotlivé vykrájané kúsky následne vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte vždy v predhriatej rúre na zhruba 160 stupňov Celzia do zlatista. Buďte ostražití, linecké je možné veľmi ľahko pripáliť, pečie sa totiž pomerne rýchlo.

Zdroj: ireceptar.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.prozeny.cz, www.prozeny.blesk.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané