Rady, ako sa ochrániť pred popáleninami v kuchyni

Zdieľať
dieťa v kuchyni
Rady, ako sa ochrániť pred popáleninami v kuchyni Foto: depositphotos.com

Každý rok sa v našej krajine zraní popáleninami 100 tisíc ľudí, pričom takmer polovicu tvoria deti. Tieto zranenia, ktoré patria medzi najkomplikovanejšie a najzávažnejšie, je však možné vo veľkej miere predchádzať. Ako na to?

Popáleniny sú jedným z najzávažnejších typov úrazov, ktoré vyžadujú intenzívnu akútnu i dlhodobú starostlivosť. Ročne sa s nimi stretne viac ako 100 tisíc pacientov. Alarmujúce je, že 40 % z nich sú deti. Experti tvrdia, že deväť z desiatich prípadov by bolo možné predísť s efektívnou prevenciou. Najčastejšie sa tieto úrazy stávajú v dôsledku kontaktu s horúcou vodou alebo parou, ktoré predstavujú 61 % prípadov, zatiaľ čo 24 % sú popáleniny od plameňa.

Desatoro prevencie popálenín v kuchyni

  1. Nenechávajte visieť z kuchynskej linky káble od spotrebičov.
  2. Pokrmy varte vždy na zadných platničkách sporáka a hrnce a panvice otáčajte rukoväťou tak, aby na ne nedosiahli deti.
  3. Zabráňte deťom v kontakte s horúcimi dvierkami rúry.
  4. Nikdy nevarte s dieťaťom v náručí ani v nosidle.
  5. Neklaďte na stôl tanier s horúcim pokrmom.
  6. Horúce nápoje postavte vždy čo najďalej od kraja stola.
  7. Obrusy na stôl do domácnosti s batoľaťom nepatria.
  8. Zabráňte deťom v prístupe k zápalkám, zapaľovačom a horľavinám. Starším deťom vysvetlite, na čo sú a prečo sú nebezpečné.
  9. Pripravované jedlo nikdy nenechávajte bez dozoru, pokiaľ sú súbežne zapnuté akékoľvek spotrebiče.
  10. Horúci alebo horiaci olej na panvici nikdy nehaste vodou ani vodným hasiacim prístrojom. Použite protipožiarnu deku alebo práškový hasiaci prístroj. Improvizovane treba hlinu z kvetináča alebo plech na pečenie.
horiaci hrniec
Rady, ako sa ochrániť pred popáleninami v kuchyni Foto: depositphotos.com

Ako na prvú pomoc pri popálení?

Ihneď prerušte kontakt so zdrojom popálenia. Horiaci odev čo najrýchlejšie uhaste.
Zo zasiahnutých častí tela zložte oblečenie, priškvarenú látku nestrhávajte.
Odoberte prstienky, hodinky, retiazky a náramky, ktoré môžu po rozvoji opuchu pôsobiť ako škrtidlo.
Chlaďte postihnuté miesto (tečúcou vodou zo sprchy, ponorením do vody alebo pomocou mokrých obkladov). Na chladenie nepoužívajte priamy kontakt s mrazenými potravinami, ľadom či snehom.
Ochladzujte popáleného v rozsahu maximálne 5% telesného povrchu (veľkosť zhruba 5 dlaní popáleného). V prípade ochladzovania väčšej plochy hrozí podchladenie organizmu.
Chlaďte čo najdlhšie – uľavíte tak od bolesti a zabránite prehlbovaniu popálenín. Na popálenú plochu naopak nedávajte žiadne zásypy, masti ani krémy.
Volajte záchrannú službu (155). Zranenie nepodceňujte a návštevu lekára zbytočne neodkladajte.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané