Púpava pomôže v boji proti rakovine. Poznáme 10 dôvodov, prečo ju milovať

Zdieľať
púpava

Napadlo vás niekedy, že lieky sa neskrývajú len v lekárni, ale aj tam vonku v tráve? Púpavy sú pre záhradkárov síce ako burina, ale pritom majú plno pozitívnych účinkov na zdravie. Stačí si ich len pár natrhať namiesto nemilosrdného pokosenia. Možno budete prekvapení – púpavy udržujú silné kosti, krásnu pleť a pomôžu dokonca v boji proti rakovine a cukrovke.

  1. Prečo si natrhať púpavy? Pretože pomáhajú v boji proti najzákernejšej  chorobe vôbec – proti rakovine. Ako ukázala nedávna štúdia, extrakt z koreňov púpavy môže zabíjať rakovinové bunky, zatiaľ čo okolité zdravé bunky zostávajú neporušené.
  2. Púpavy pomáhajú aj ľuďom s cukrovkou. Stačí si len urobiť púpavový čaj alebo džús. Stimulujú totiž produkciu inzulínu z pankreasu a udržujú nízku hladinu cukru v krvi.
  3. Je to neuveriteľné, púpavy sa starajú o silné kosti. Sú totiž plné živín ako vápnik, horčík, vitamín D a vitamín K.
  4. Snívate o dokonalej pleti? Potom zlomte púpavu napoly a uvidíte mliečnu bielu látku, ktorá vyteká zo stonky. Táto látka je skvelá „maska“ pre vašu pleť. Je vysoko alkalická a má baktericídne  vlastnosti. Môžete  ju navyše použiť aj pri problémoch  s ekzémom, pri svrbení, pri psoriáze a ďalších kožných infekciách. Vyrobte si napríklad púpavový krém, receptov na neho nájdete hromadu.

Máte na tele nevzhľadnú bradavičku ?

Aplikujte bielu šťavu, ktorá vyteká zo stonky priamo na bradavicu niekoľkokrát denne. Uvidíte, že zmizne.
Púpavy vám pomôžu od bolesti. Stačí si len vyrobiť z nich olej. Ten je doslova zázrakom na boľavé svaly a kĺby.
Púpavy obsahujú veľké množstvo vitamínu A. Preto sú skvelé pre vaše oči. Dokonca lepšie ako mrkva.

Bolí vás brucho?

Keď si dáte hlavičku, môže to stimulovať chuť k jedlu a upokojiť žalúdok. Ale pozor, ak naopak zjete koreň rastliny, môže to pôsobiť ako mierne preháňadlo, ako ukázali výskumy. Púpavy tiež čistia pečeň. Vitamíny a živiny v nich obsiahnuté totiž filtrujú a detoxikujú našu krv, rozkladajú tuky a aminokyseliny a regulujú cholesterol.
Ak máte problémy s močovým mechúrom, je púpava tiež to pravé. Púpavový čaj môže pomôcť zabrániť infekciám močových ciest, rovnako ako poruchám močového mechúra a problémom s obličkami. A čo takto začleniť púpavu pre všetky jej pozitívne účinky do svojho jedálnička? Prídete na to, že má výnimočnú chuť – len tak niekto totiž púpavy neje. Primiešať ju môžete do šalátu, vyrobiť púpavové pesto alebo ich pridať do čaju. Kvety môžete tiež obaliť v trojobale a usmažiť si púpavové rezne. A čo takto púpavové víno, sirup alebo med?

Príprava

Budete potrebovať aspoň 400 žltých kvetov púpavy. Zalejete ich  3 litrami studenej vody a položte  plátky 4 citrónov a 4 pomarančov. Nechajte pôsobiť 24 hodín. Potom cez filter prefiltrujte tekutinu do hrnca. Pridajte 2 kg cukru a za častého miešania varte asi 1,5 hodiny. Mal by vzniknúť hustý sirup. Do fľaše, ktorú ste predtým sterilizovali nalejte tekutinu a zatvorte ju. Sirup bude mať hustú štruktúru a často sa bude považovať za med. Je vynikajúci pre rôzne ochorenia. Vezmite si ho na čajovú lyžičku. Je skvelý pre deti, takže sa nemusíte báť.

Čaj z kvetov

Môžete si dokonca urobiť púpavový čaj. Natrhajte si púpavy a usušte si ich. Najlepšie  niekde na vzduchu. Zo sušených kvetov si uvarte čaj. Môžete pridať aj med, ktorý má liečivé vlastnosti.   Musíte však zachovať korene púpavy suché. Pred sušením, by mali byť korene poriadne olúpané a nakrájané na malé kúsky. Potom, ako sú rastliny vysušené nechajte ich na chladnom a suchom mieste. Doporučujeme, tam kde je dobrý prúd vzduchu. Koreň sušte po dobu 3-14 dní a bude jasné, že sa vám pod prstami bude rozpadávať. Suchý koreň púpavy má liečivé vlastnosti. Dokáže toxíny poslať močom von z tela. Čistí pečeň, žlč, obličky a lymfatické uzliny. Koreň sa používa pri zápche, čistí kožu, opuchy, lieči artritídu, reumatizmus, hepatitídu, žlčníkové kamene.

RECEPT

Zmiešajte 30g sušeného koreňa púpavy s 60 gramov čerstvej zmesi a zalejete litrom vody, do ktorej pridáte štipku soli. Kvapalinu necháte variť, zakryjete hrniec a dusíte 20 minút. Po uvarení, vypijete 3 šálky čaju  denne. Dobrú chuť a veľa zdravíčka.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané