Psychológovia tvrdia, že tí, ktorí často z rôznych dôvodov plačú, majú vlastne jedinečné schopnosti

Zdieľať
plač
Psychológovia tvrdia, že tí, ktorí často z rôznych dôvodov plačú, majú vlastne jedinečné schopnosti Foto: depositphotos.com

Všetci sme aspoň raz v našom živote plakali. Ale z nejakého dôvodu je postoj verejnosti voči slzám negatívny.

Ale veď slzy nie sú vždy slabinou, je to len spôsob vyjadrovania emócií (negatívnych i pozitívnych). Každý plače, ale niektorí to robia stále, zatiaľ čo iní len niekoľkokrát v živote.

Psychológovia na jednej z kanadských univerzít vykonali test, podľa ktorého neustále plačúci ľudia sú odolnejší voči stresu ako tí, ktorí plačú zriedka a málo.

Tu uvedieme niekoľko zaujímavých údajov

  • Plač je znamením dobrého človeka a skvelého priateľa. Človek ventiluje bolesť, nedrží ju vo svojom vnútri a nenabaľuje si tak negatívne pocity.
  • Plač ukazuje, že sa nebojíte svojich pocitov a učíte sa s nimi vyrovnávať.
  • Vysoká schopnosť tolerancie stresu znamená vedieť plakať, očistiť sa od negatívnych javov a upokojiť sa.
  • Plač je často znamením vnútornej sily.
  • Tí, ktorí sa neboja plakať, sú oveľa silnejší ako tí, ktorí na verejnosti nevyronia slzu.
plač
Psychológovia tvrdia, že tí, ktorí často z rôznych dôvodov plačú, majú vlastne jedinečné schopnosti Foto: www.gettyimages.com

Článok naznačuje, že plač nie je znakom slabosti, ale skôr prejavom emočnej autenticity a vnútornej sily. Psychológovia z kanadskej univerzity tvrdia, že ľudia, ktorí často plačú, majú lepšiu schopnosť zvládať stres v porovnaní s tými, ktorí plačú zriedka. Plač je tiež považovaný za znak dobrého človeka a spoľahlivého priateľa, pretože tí, ktorí sa neboja vyjadriť svoje emócie, sa účinne vyrovnávajú s negatívnymi pocitmi, čím si zachovávajú duševné zdravie. Z tohto pohľadu plač nie lenže pomáha jednotlivcovi upokojiť sa a vyrovnať sa s negatívnymi emóciami, ale môže byť aj indikátorom vyššej emocionálnej zrelosti a odolnosti voči stresu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané