Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp

Zdieľať
Psie plemená, ktoré neplznú
Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp Foto: depositphotos.com

Máte alergiu na psíkov alebo vám vadia chlpy na koberci, na pohovke či vankúšoch? Nechodia k vám návštevy, pretože sa obávajú, že sa im na oblečení nalepí množstvo chlpov vášho psa? Existujú psie plemená, ktoré neplznú, alebo len minimálne. Zaujíma vás, ktoré to sú?

Plznutie je prirodzený proces, kedy sa psia srsť zbavuje starších chĺpkov a dorastajú nové. Niektorí psíkovia toto absolvujú len párkrát ročne, iní plznú zotrvalo a potom sú takí psy, ktorí nepustia doma ani chĺpok. Budete sa diviť, nejde o žiadnych naháčov alebo psíkov s nedostatkom srsti. Vo svojej podstate ide o poriadnych chlpáčov, ktorí si na rozdiel od svojich súkmeňovcov dokážu svoju srsť dokonale udržať. A o aké plemená sa jedná?

Na kanáli Amazing Digs na YouTube sa môžete pozrieť na video o psoch, ktorí neplznú a nezapáchajú:

Pudel plný kudrliniek

pudel
Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp Foto: www.gettyimages.com

Platí za zábavného a veľmi šikovného psa a spoločníka. Ďalším jeho bonusom je srsť, ktorá neplzne. Príroda tohto psieho kamaráta totiž obdarila špeciálnou srsťou, ktorá neumožňuje starším chlpom vypadávať. Zachytávajú sa o ďalšie a vytvárajú takzvané kudrlinky. To je dôvod, prečo sa musia pudlíci pravidelne vyčesávať, strihať a starostlivosť o ich srsť je náročnejšia. Avšak na podlahe, v jedle a ani na posteli nenájdete ani chĺpok.

Yorkšírský teriér

Yorkšírský teriér
Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp Foto: www.gettyimages.com

Je roztomilý a takzvane prenosný, takže ho môžete ľahko nosiť v taške alebo kabelke. Výhodou yorkšírskeho teriéra je fakt, že jeho srsť je zložená z pesíkov, teda dlhých chlpov, ktoré sa vyskytujú u väčšiny psov len na povrchu srsti. Yorkšírskemu teriérovi chýba podsada, to znamená chlpy, ktoré najčastejšie plznu a sú častými roznášačmi alergénov. Občas sa stane, že z neho vypadne nejaký chlp, ale len výnimočne. U yorkšíra sa oplatí praktický krátky zostrih, pretože tým odpadá pravidelné kúpanie, česanie a zábaly s olejčekmi.

Havanský psík

havanský pes
Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp Foto: www.gettyimages.com

Je roztomilý, tulivý a veľmi dobrý spoločník. Nevýhodou havanského psíka je ale jeho dlhšia srsť, ktorá je náročnejšia na údržbu. Neprepúšťa staršie chĺpky, preto ho treba pravidelne kefovať. A to do konca aj na menej prístupných miestach ako na vankúšikoch labiek. Pokiaľ túto procedúru prežijete, nebudete ľutovať. Havanský psík vám to bohato oplatí, napríklad tým, že nevyžaduje dlhé prechádzky a stačí mu krátke venčenie párkrát denne.

Opičí pinč

opičí pinč
Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp Foto: www.gettyimages.com

Patrí medzi hrubosrsté psíky, ktoré je potrebné upravovať trimovaním (teda vytrhávaním odumretých chlpov špeciálnym trimovacím hrebeňom). Hoci to môže znieť drasticky, nejde o metódu, ktorá je náročnejšia ako bežné česanie. Opičí pinč si o svoju dávku starostlivosti často povie aj sám, systematickým škrabaním, kedy ho staré chĺpky nepríjemne svrbia. Pokiaľ mu doprajete úľavu, bude vám za to vďačný. Pinč je zábavný a veselý spoločník. Vďaka svojej chytrosti a učenlivosti je veľmi vďačný za akékoľvek psie hádanky, schovávačky a hlavolamy.

Drôtosrstý foxteriér

Drôtosrstý foxteriér
Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp Foto: www.gettyimages.com

Je ako živá baterka. Nikdy nemá dosť. Preto je vhodný pre všetkých, čo majú športového ducha. Psík má krátku drsnú srsť, ktorú treba udržiavať trimovaním a pravidelným vyčesávaním. Jednu vec vám ale sľúbiť môžeme – doma budete mať čisto.

Zdroj: www.hobbio.czwww.chlupaci.cz

pudlík
Psie plemená, ktoré neplznú. Títo doma nepustia ani chlp Foto: www.gettyimages.com

Ak hľadáte psie plemeno, ktoré je ideálne pre alergikov alebo domácnosti preferujúce čistotu bez psích chlpov, existuje niekoľko plemien, ktoré vám môžu vyhovovať. Medzi plemená, ktoré nepúšťajú chlpy alebo len minimálne, patrí pudel s jeho kudrlinkami, ktoré si vyžadujú pravidelnú údržbu, roztomilý yorkšírsky teriér bez podsady, havanský psík s náročnejšou údržbou dlhej srsti, opičí pinč, ktorý potrebuje trimovanie, a energický drôtosrstý foxteriér. Výber plemena závisí nielen od množstva uvoľňovaných chlpov, ale aj od vynaloženej starostlivosti a životného štýlu majiteľa.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané