Prírodné farbivá pre farbenie veľkonočných vajíčok, poznáte ich?

Zdieľať
Dsc_0823_1024 byjane.jpg

Vyskúšajte rastlinné farbivá, výsledok bude originálny a v súlade s prírodou

Ako využiť čisté prírodné farbivá?

Dsc_0823_1024 byjane.jpg

Červenkastú farbu dajú škrupinám šupky červenej cibule. Do hrnca vložíme cibuľové šupky (zhromažďujeme ich už pred Veľkou nocou), pridáme trochu octu a zalejeme vodou.

Oranžovohnedú farbu získame farbením v cibuľových šupkách. Konečný odtieň závisí predovšetkým na farbe použitej cibule.

Mramorované vajcia získame tak, že ich zabalíme do šupiek, oviažeme handričkou a 10 minút povaríme. Potom necháme vajcia v hrnci so šupkami čo najdlhšie, aby farba bola čo najsýtejšia. Po vychladnutí nálevu ich necháme oschnúť.

Farba hrdzavo hnedá  pochádza z čaju. Temne hnedú vyvaríte zo zmesi jelšovej kôry a zelenej skalice.

Svetlo modrá až červená farba – použijeme červenú kapustu, ktorú nakrájame na jemné prúžky, zalejeme vodou a pridáme trochu octu, ďalej je postup rovnaký ako pri varení v cibuľových šupkách. Kapustový nálev farbí vlažný. Čím dlhšie necháme vajcia v náleve, tým bude modrá farba sýtejšia.

Dsc_0643.jpg

Zelená farba – zelene farbí špenát a lipový kvet. A tiež mladá raž. Pri farbení mladým žitom je opäť postup obdobný ako pri cibuľových šupkách. Jemnú svetlo zelenú dosiahnete pomocou jabloňovej kôry, pukov, siatiny, jetelinky, žihľavy, imela.

Čierna farba – roztok sadzí. Hnedočiernu farbu namiešate zo sadzí a kúskov hrdzavého železa. Čiernu poskytne tiež silný vývar z kávy a čakanky.

1521667047_naturally_dyed_eggs small.jpg

Užitočné tipy
Vajíčka najprv umyjeme v octovej vode a utrieme utierkou alebo obrúskom.
Do všetkých odvarov treba pridať ocot!
Hotové vajcia môžeme na záver potrieť slaninou alebo masťou – sú potom krásne lesklé.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané