Vyskúšajte rastlinné farbivá, výsledok bude originálny a v súlade s prírodou
Ako využiť čisté prírodné farbivá?
Červenkastú farbu dajú škrupinám šupky červenej cibule. Do hrnca vložíme cibuľové šupky (zhromažďujeme ich už pred Veľkou nocou), pridáme trochu octu a zalejeme vodou.
Oranžovohnedú farbu získame farbením v cibuľových šupkách. Konečný odtieň závisí predovšetkým na farbe použitej cibule.
Mramorované vajcia získame tak, že ich zabalíme do šupiek, oviažeme handričkou a 10 minút povaríme. Potom necháme vajcia v hrnci so šupkami čo najdlhšie, aby farba bola čo najsýtejšia. Po vychladnutí nálevu ich necháme oschnúť.
Farba hrdzavo hnedá pochádza z čaju. Temne hnedú vyvaríte zo zmesi jelšovej kôry a zelenej skalice.
Svetlo modrá až červená farba – použijeme červenú kapustu, ktorú nakrájame na jemné prúžky, zalejeme vodou a pridáme trochu octu, ďalej je postup rovnaký ako pri varení v cibuľových šupkách. Kapustový nálev farbí vlažný. Čím dlhšie necháme vajcia v náleve, tým bude modrá farba sýtejšia.
Zelená farba – zelene farbí špenát a lipový kvet. A tiež mladá raž. Pri farbení mladým žitom je opäť postup obdobný ako pri cibuľových šupkách. Jemnú svetlo zelenú dosiahnete pomocou jabloňovej kôry, pukov, siatiny, jetelinky, žihľavy, imela.
Čierna farba – roztok sadzí. Hnedočiernu farbu namiešate zo sadzí a kúskov hrdzavého železa. Čiernu poskytne tiež silný vývar z kávy a čakanky.
Užitočné tipy
Vajíčka najprv umyjeme v octovej vode a utrieme utierkou alebo obrúskom.
Do všetkých odvarov treba pridať ocot!
Hotové vajcia môžeme na záver potrieť slaninou alebo masťou – sú potom krásne lesklé.