Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pripravte si účinné prírodné hnojivo zo žihľavy

reklama:

Kvasený výluh zo žihľavy je skvelé hnojivo a je zadarmo

Okrem základných prvkov obsahuje aj minerály, stopové prvky a látky posilňujúce obranyschopnosť. Je pre rastliny hotovým elixírom.

Theherbalacademy.jpg

Zo žihľavy možno pripraviť organické, prírodné tekuté hnojivo, ktorého účinok bude rýchlejší, než u kompostu a hnoja a preto ho vhodne doplní. Okrem dusíka, fosforu a draslíka obsahujú kvasené rastlinné výluhy aj mnoho vzácneho zinku či železa, stopových prvkov, a ďalej látky podporujúce rast a priaznivo ovplyvňujúce obranyschopnosť rastlín proti chorobám. Mladé žihľavy, ktoré teraz bujne rastú, sú plné sily a na výrobu hnojiva najvhodnejšie. V každom prípade je potrebné ich posekať a nechať skvasiť skôr, než začnú tvoriť semená, pretože tie by ste potom s hnojivom vliali na záhon.

Ako na to?

Rastliny vložte do nekovovej nádoby. Ak ich nasekáte, bude výluh hotový skôr.
Nádobu rastlinami naplňte z troch štvrtín a potom zalejte dažďovou vodou.
V nasledujúcich dvoch až štyroch týždňoch bude výluh kvasiť, môžete ho občas premiešať. Potom, čo prestane peniť a získa tmavú farbu, je pripravený na použitie.
Rastliny sa z veľkej časti rozpustia a zvyšok klesne na dno – bude sa hodiť opäť ako mulč plný živín.
Proces sprevádza určitý zápach, nádobu preto umiestnite na vhodné miesto. Pre optimálny pomer pre mesačné hnojenie postačí diel hnojiva na deväť dielov vody. Rastlinám svedčí aj pravidelné týždenné prihnojovanie výluhom zriedeným až k pomere 1:50.

Nettle and tea.jpg

Žihľavový výluh prospieva zelenine i okrasným rastlinám – obsahuje veľa dusíka a vhodný je predovšetkým v období rastu. Zelenine, zvlášť paradajkám , prospieva tiež výluh z kostihoja, ktorý okrem iného obsahuje dostatok draslíka, alebo z prasličky, ktorý je bohatý aj na posilňujúci kremík . Na výluh môžete použiť aj akýkoľvek ďalšiu burinu – len nesmie obsahovať už zrelé semená, ktoré kvasenie ľahko prežijú.

Nádoba, v ktorej výluh kvasí, musí byť otvorená – veko by bránilo prístupu potrebného kyslíka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. mája 2019

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.