Chcete objaviť jednoduchý a zdravý recept, ktorý je nielen chutný, ale aj výživný? Predstavujeme vám šošovicové placky, ktoré sú perfektné pre vegánov, celiakov a každého, kto hľadá zdravú alternatívu k tradičným tortillám či palacinkám.
Čo potrebujete vedieť o šošovicových plackách? Základný recept na tieto zdravé, výživné a lacné placky obsahuje len červenú šošovicu a vodu. Môžete si ich však prispôsobiť presne podľa svojej chuti a pridať rôzne koreniny či bylinky.
Prečo sú šošovicové placky také populárne?
Šošovicové placky sú veľmi obľúbené vo vegánskej kuchyni, pretože nevyžadujú ani vajcia, ani mlieko. Červená šošovica je prirodzene bezlepková, takže sú vhodné aj pre celiakov a ľudí s intoleranciou alebo alergiou na lepok.
Najčastejšie sa podávajú ako tortilla alebo slaná palacinka s rôznymi náplňami – môžete ich naplniť čerstvou alebo grilovanou zeleninou, rôznymi druhmi syrov, ochutenou ryžou, šunkou, pomazánkami či vegánskymi alternatívami údenín. Ich výhodou je jednoduchá príprava a vysoká výživová hodnota – šošovica (a ďalšie strukoviny) je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a komplexných sacharidov. Vďaka tomu vás skvelo zasýtia na dlhú dobu, čo vám pomôže aj pri chudnutí.
Ako na to?
Základný postup je veľmi jednoduchý, ale je potrebné začať s predstihom. Červenú šošovicu je potrebné vopred namočiť do vody alebo vývaru, a to aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc. Ak si chcete pripraviť placky na večeru, namočte šošovicu ráno pred odchodom do práce. Po návrate vám potom bude na prípravu stačiť len pár minút.
V prípade časovej tiesne môžete šošovicu zaliať vriacou tekutinou a nechať úplne vychladnúť. Potom sa šošovica rozmixuje dohladka, osolí a vzniknuté cesto sa opečie na panvici z oboch strán ako palacinka. Pre výraznejšiu chuť môžete do cesta pridať papriku, orientálnu zmes korenia (napríklad garam masala), sušené chilli, rímsky kmín, čerstvé bylinky alebo cesnak.
Tipy na zlepšenie receptu
Aby ste si placky ešte viac vychutnali, skúste ich naplniť rôznymi prísadami. Tu sú niektoré nápady:
- Špenát a feta syr: Skvelá kombinácia, ktorá dodá vašim plackám výnimočnú chuť.
- Grilovaná zelenina: Pridajte grilovanú cuketu, papriku a baklažán pre extra výživnú náplň.
- Humus a avokádo: Pre vegánsku alternatívu plnú zdravých tukov a bielkovín.
Placky z červenej šošovice
Doba prípravy: 20 minút + namáčanie
Počet porcií: 6 placiek
Ingrediencie:
- 150 g červené šošovky
- 300 ml vody alebo vývaru
- ¼ lyžičky soli (ak použijete slaný vývar, soľ vynechajte)
- rastlinný olej na potretie panvice (v prípade nepriľnavej panvice nie je olej potrebný)
Príprava:
- Červenú šošovicu nasypte do misky, zalejte uvedeným množstvom studenej vody alebo vývaru a nechajte aspoň 3 hodiny namáčať.
- Namočenú šošovicu dajte do mixéra alebo smoothie makeru a rozmixujte dohladka. Pridajte soľ, prípadne ďalšie korenie podľa chuti a ešte krátko premixujte.
- Panvicu pomocou mašlovačky zľahka potrite olejom, nechajte rozohriať a potom na ňu nalejte cesto. Placku opečte z oboch strán a potom naplňte podľa chuti zeleninou, syrom alebo nátierkou.