Len ťažko by sme našli domácnosť, ktorá by nemala v chladničke aspoň trochu mlieka. Používame ho pri varení, pečení, na raňajky do cereálií, alebo ho jednoducho pijeme samotné.
Ak si však mlieko dávate len do rannej kávy, môže sa stať, že ho nestihnete minúť, kým sa pokazí. A to je naozaj škoda, hlavne teraz, keď ceny mlieka, rovnako ako iných potravín, prudko vzrástli.
Môže sa trvanlivosť mlieka predĺžiť? Mlieko nepatrí do dverí chladničky
Správne skladovanie mlieka je kľúčové. Mnohí ho uchovávajú v dverách chladničky, kde je na to vyhradený priestor, takže je hneď poruke. Pravda je však taká, že to nie je najlepší nápad.
Mlieko, najmä ak je už otvorené, reaguje citlivo na zmeny teploty pri častom otváraní chladničky. Ak ho necháte vo dverách, rýchlejšie sa znehodnotí.
Lepšie je umiestniť mlieko do zadnej časti chladničky, na stredné alebo spodné poličky, kde vydrží dlhšie, aj keď je otvorené. Teplota sa v chladničke mení v závislosti od výšky – nižšie poličky nad priehradkou na zeleninu sú chladnejšie, zatiaľ čo tie vyššie sú teplejšie. Rozdiel teploty môže dosiahnuť až 6 °C.
Tieto zásady platia rovnako pre sójové, mandľové a iné nemliečne náhrady.
Chráňte mlieko pred baktériami
Rýchlejšiemu pokazeniu mlieka prispievajú aj rôzne zvyky ako napríklad pitie priamo z obalu, nechávanie otvoreného mlieka mimo chladničky, opätovné nalievanie do nádoby alebo nesprávne uzatvorenie. Týmto spôsobom sa môžu do mlieka dostať neželané baktérie či kvasinky.
Skúste soľ alebo cukor
Máme pre vás aj jednoduchý trik na predĺženie čerstvosti mlieka. Po otvorení pridajte malé množstvo soli alebo cukru a jemne premiešajte. Minerály obsiahnuté v soli a cukre pomáhajú spomaliť kysnutie mlieka, keďže bránia rozvoju baktérií. Tento domáci trik môže udržať mlieko čerstvé o niekoľko dní dlhšie.
Ak máte otvorené mlieko a odchádzate na dlhší čas, môžete ho pokojne zamraziť. Len majte na pamäti, že tekutiny po zmrazení zväčšia svoj objem, takže ho zamrazte v nádobe, kde bude mať dostatok priestoru na rozšírenie.