Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pri skladovaní úrody sa stačí držať tejto rady od babičky a cesnak nebudete kupovať celý rok: Je šťavnatý a voňavý ako čerstvý!

reklama:
00 1.jpg

Pestujete domáci cesnak a chcete, aby vám vydržal po zvyšok roka voňavý, čerstvý a ako čerstvý? Všetci pestovatelia vie, že pri správnom skladovaní domácej zeleniny vám vydrží až do ďalšej sezóny. Musíte ale vedieť, ako na to. U cesnaku stačí šesť jednoduchých krokov a už nikdy nebudete musieť riešiť nákup cesnaku v obchode. Potrebovať k tomu budete:

  • čerstvú úrodu domáceho cesnaku,
  • sviečku,
  • sklenenú nádobu s objemom 3 litre,
  • popol z dreva.

Príprava na prvom mieste

Ako prvý si pripravte cesnak a nájdite suché, vzdušné miesto, kam ho budete môcť rozložiť. Ako prvý totiž musí veľmi dobre preschnúť. Až potom s ním môžete pracovať ďalej. Následne odstráňte vrchnú vrstvu a odrežte koreň aj stonku. Získate tak čistý plod cesnaku. Po týchto dvoch krokoch sa môžete presunúť k ďalšej fáze, ktorou je triedenie.

01 1.jpg

Cesnak musíte roztriediť do troch skupín podľa jeho vzhľadu. Do prvej dajte kusy, ktoré už praskli a oddeľujú sa im jednotlivé strúčiky. Tie musíte použiť ako prvý. Do druhej skupiny patria tie, ktoré majú nejaké iné vady a použite ho ako druhý. A nakoniec ten, ktorý bude úplne zdravý, môžete uskladniť a konzumovať ho ako posledný.

02.jpg

Pripravte sa a opáľte ich

Pripravte si sviečku so zapaľovačom a pustite sa do ďalšieho očistenie. Zdravý cesnak dajte nad sviečku a opály zo všetkých záhlaví korene, ktoré tam ostali. Týmto spôsobom ho zapečatíme a ochránite ho pred možnými vírusmi a plesňami, ktoré by do neho mohli preniknúť. Vďaka tomu zdravé kúsky vydrží až do nasledujúcej sezóny a nebudete si musieť robiť starosti so stratou zdravých plodov.

03.jpg

Piatym krokom je naskladanie do nádoby. Na dno sterilizovanej nádoby dajte lyžicu suchého popola a asi do polovice naskladajte hlavičky cesnaku. Nasypte lyžicu popola, pretrepte a naskladajte ďalšie cesnak až po povrch. Potom znovu nasypte lyžicu popola a pretrepte. Posledným krokom je umiestnenie takto pripravených nádob na suché a chladné miesto.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 3. augusta 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.