Pestujete domáci cesnak a chcete, aby vám vydržal po zvyšok roka voňavý, čerstvý a ako čerstvý? Všetci pestovatelia vie, že pri správnom skladovaní domácej zeleniny vám vydrží až do ďalšej sezóny. Musíte ale vedieť, ako na to. U cesnaku stačí šesť jednoduchých krokov a už nikdy nebudete musieť riešiť nákup cesnaku v obchode. Potrebovať k tomu budete:
- čerstvú úrodu domáceho cesnaku,
- sviečku,
- sklenenú nádobu s objemom 3 litre,
- popol z dreva.
Príprava na prvom mieste
Ako prvý si pripravte cesnak a nájdite suché, vzdušné miesto, kam ho budete môcť rozložiť. Ako prvý totiž musí veľmi dobre preschnúť. Až potom s ním môžete pracovať ďalej. Následne odstráňte vrchnú vrstvu a odrežte koreň aj stonku. Získate tak čistý plod cesnaku. Po týchto dvoch krokoch sa môžete presunúť k ďalšej fáze, ktorou je triedenie.
Cesnak musíte roztriediť do troch skupín podľa jeho vzhľadu. Do prvej dajte kusy, ktoré už praskli a oddeľujú sa im jednotlivé strúčiky. Tie musíte použiť ako prvý. Do druhej skupiny patria tie, ktoré majú nejaké iné vady a použite ho ako druhý. A nakoniec ten, ktorý bude úplne zdravý, môžete uskladniť a konzumovať ho ako posledný.
Pripravte sa a opáľte ich
Pripravte si sviečku so zapaľovačom a pustite sa do ďalšieho očistenie. Zdravý cesnak dajte nad sviečku a opály zo všetkých záhlaví korene, ktoré tam ostali. Týmto spôsobom ho zapečatíme a ochránite ho pred možnými vírusmi a plesňami, ktoré by do neho mohli preniknúť. Vďaka tomu zdravé kúsky vydrží až do nasledujúcej sezóny a nebudete si musieť robiť starosti so stratou zdravých plodov.
Piatym krokom je naskladanie do nádoby. Na dno sterilizovanej nádoby dajte lyžicu suchého popola a asi do polovice naskladajte hlavičky cesnaku. Nasypte lyžicu popola, pretrepte a naskladajte ďalšie cesnak až po povrch. Potom znovu nasypte lyžicu popola a pretrepte. Posledným krokom je umiestnenie takto pripravených nádob na suché a chladné miesto.