Preto sa odporúča cibuľu namočiť do studeného mlieka. Máloktorá gazdinka pozná metódu profesionálnych kuchárov

Zdieľať
cibuľa

Cibuľa je základom väčšiny jedál a väčšina receptov začína tým, že zoberiete cibuľu, pokrájate na malé kocky a osmažíte na troche oleja. V priebehu storočí sa však vyskúšal rad trikov, ako zmierniť štipľavosť cibule a zabrániť tak naším očiam aby neslzili.

Nasledujúce triky stoja za vyskúšanie, odporúčajú ich aj profesionálni kuchári. Jeden z nich je celkom účinný.

  •  sviečka zapálená vedľa lopárika priťahuje látky síry ako magnet, čím sa drží mimo očí
  •  to isté by sa stalo, keby ste držali zápalku medzi zubami pri rezaní cibule červenou polovicou smerom von. Zápalku samozrejme nie je nutné zapaľovať
  •  dráždivé látky pre oči sú ďaleko, aj keď počas rezania zapnete ventilátor
  •  niektorí tvrdia, že keď dáte cibuľu na 30 sekúnd do mikrovlnky, zničia sa očné dráždivé látky. Cibuľa by mala byť vložená do mikrovlnnej rúry celá, ale vyčistená

Čo sa stane, keď cibuľu namočíte do mlieka?

Tento trik sa používa v mnohých profesionálnych kuchyniach a je jednoduchý a účinný. Cibuľu stačí namočiť na zhruba desať minút do studeného mlieka a potom dobre opláchnuť pod tečúcou vodou. Budete mať pocit, že cibuľa bude chutiť oveľa miernejšie, a bude sa dať krájať bez sĺz. Jeden z najčastejších používaných trikov vyžaduje pár kociek ľadu. Po očistení vložte cibuľu do misky s vodou, potom pridajte pár kociek ľadu a nechajte 15-20 minút odstáť. Ďalším spoľahlivým spojencom je nôž s veľmi ostrými hranami. Cibuľou totiž ľahšie prechádza a uvoľňuje oveľa menej zlúčeniny, ktorá by dráždila sliznice.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané