Prestaňte toto jedlo okamžite jesť! Je príčinou štyroch typov rakoviny

Zdieľať
hot dog

Párky v rožku, ktoré po prvýkrát predstavili nemeckí prisťahovalci v 19. storočí, sa rýchlo stali populárnymi a boli najčastejšie prijímané na konci 20. a 21. storočia.

Ale sú to tiež niektoré z najškodlivejších potravín, ktoré jeme. Nedávne štúdie ukázali, že párky v rožku môžu spôsobiť štyri typy rakoviny, vrátane močového mechúra, hrubého čreva, pankreasu a žalúdka.

Všetky tieto spracované mäsá môžu viesť k rakovine, uvádza nedávna správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
Proces výroby hotdogov spočíva v miešaní zvyškov bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa, ktoré zvyčajne zahŕňajú „jedlé“ živočíšne vedľajšie produkty, ako sú nohy a hlavy, tukové tkanivo a koža. Zmes je potom obohatená radom prísad, vrátane viac soli, kukuričného sirupu, dusičnanov a ďalších chemikálií, z ktorých väčšina spôsobuje rakovinu.

Najnebezpečnejšími prísadami pre zdravie u párkov v rožku sú dusičnany a dusitany, ktoré sa pri vysokých teplotách viažu na amíny a vytvárajú tak nitrozamíny. A väčšina nitrozamínov je karcinogénnych. V skutočnosti existujú dôkazy, že tieto chemické zlúčeniny sú zodpovedné za nasledujúce choroby:

  • rakovina močového mechúra
  • rakovina hrubého čreva
  • rakovina žalúdku
  • rakovina slinivky brušnej

Dokonca aj konzumácia jedného párku v rožku denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 21%, uvádza americký inštitút pre výskum rakoviny. Organické párky v rožku bohužiaľ tiež obsahujú dusitany, niekedy dokonca vo väčšom množstve než tradičné párky v rožku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané