Okolo rozdielov medzi hnedou či bielou farbou vajíčok sa vedie už mnoho diskusií a polemík. Niektorí ľudia si myslia, že hnedé sú zdravšie a chutnejšie. Iní sa domnievajú, že biele sú určené na pečenie múčnikov a koláčov. Dnes si povieme, ako to teda je!
Vajcia sú veľmi výživné
Obsahujú užitočné vitamíny, minerály a bielkoviny. Častá konzumácia vajec má pozitívny vplyv na kvalitu vlasov a celkový stav organizmu. Jedno vajce obsahuje v priemere 80 kalórií.
Cholesterol vo vajíčkach má iba pozitívny vplyv na organizmus Nachádza sa v žĺtku a je vyvážený lecitínom, čo je látka, ktorá pomáha spracovať tuk a cholesterol.
Uvarené vajíčka sú prospešnejšie
V surových vajciach sa často nachádza škodlivá salmonela, ale vďaka tepelnej úprave sa dokáže zničiť.
Biele vajíčka sú menej užitočnejšie ako tie hnedé
Na rozdiel od populárneho mýtu neexistuje v nich žiadny rozdiel. Ide len o to, aký druh sliepky ho znesie. Farba škrupiny závisí od farby nosnice. Pri jarabičích vajíčkach je ich farba hnedá a béžová, biele sliepky znášajú spomínané biele vajíčka.
Domáce vajcia sú zdravšie ako tie z obchodu
Domáce by sa mali skladovať pri správnej teplote nie dlhšie ako 7 dní po znesení. Konzumné vajcia sa skladujú nanajvýš do 25 dní.
Vajcia by nemali byť skladované pri potravinách so silným zápachom
V dôsledku pórovitej štruktúry škrupiny dokážu vajcia veľmi ľahko pohlcovať pachy. Ak teda nechcete jesť omeletu s neobvyklou arómou, skladujte ich oddelene.