Prekvapivá rada od chirurga. Túto sladkosť jedzte každý večer pre zdravšie kĺby a menej bolesti

Zdieľať
zápal kĺbu
zápal kĺbu Foto: depositphotos.com

Ak trpíte bolesťami kĺbov, máte nový dôvod dopriať si večer malú sladkú odmenu, ktorá vás možno prekvapí svojimi účinkami. Odborníci pri zápaloch kĺbov odporúčajú vyhnúť sa potravinám, ktoré zápal podporujú, a naopak, zaradiť do jedálnička jedlá, ktoré pomáhajú zápal zmierniť. Jednou z takýchto potravín je dokonca sladkosť, ktorá môže podporiť regeneráciu kĺbov a zmierniť bolesti.

Úprava jedálnička pri zápaloch kĺbov

Lekári často radia pacientom zmeniť stravu, aby zmiernili zápaly v kĺboch. Najmä potraviny s obsahom kyseliny arachidonovej by mali byť obmedzené, pretože podporujú zápalové procesy. Nájdeme ich napríklad v bravčovej masti, tučných údeninách a v pečienkach. Naopak, do jedálnička by sme mali zaradiť zdroje nenasýtených mastných kyselín a vitamínu D, ktoré nájdeme hlavne v rybách. Okrem toho by nemali chýbať vitamíny C a E, ktoré sú obsiahnuté v zelenine a rastlinných olejoch. K tomu je potrebné pridať aj zdroje vápnika, ako sú mlieko a mliečne výrobky.

A práve pri večernej chvíľke oddychu si môžeme dopriať jednu konkrétnu sladkosť, ktorá pomáha v boji so zápalom kĺbov.

Horká čokoláda ako účinná podpora proti bolesti kĺbov

Hoci väčšina z nás považuje čokoládu za potešenie pre chuťové poháriky, ktoré môže ohroziť štíhlu líniu, pri horkej čokoláde to nie je celkom pravda. Vysokokvalitná horká čokoláda totiž vďaka svojmu unikátnemu zloženiu ponúka mnoho pozitívnych zdravotných účinkov. Tento efekt ocenia najmä ľudia so zápalmi v kĺboch, keďže obsahuje látky, ktoré tieto zápaly tlmia.

Chirurg odporúča horkú čokoládu pre zdravšie kĺby

Dr. Nick Pappas, renomovaný chirurg z New Orleans, svojim pacientom často odporúča zaradiť do večerného jedálnička kvalitnú horkú čokoládu. Na sociálnych sieťach spomenul, že odkedy si každý deň dopraje niekoľko kociek tejto čokolády, jeho kĺby sú menej zapálené, najmä po náročnom tréningu. „Konzumujte každý večer kúsok horkej čokolády,“ radí svojim pacientom.

Okrem čokolády tiež odporúča čučoriedky a vlašské orechy, ktoré sú známe svojimi protizápalovými účinkami. Pripomína, že chronický zápal v tele poškodzuje zdravé tkanivá a môže viesť k vážnym chorobám ako cukrovka, srdcové problémy alebo dokonca rakovina. Redukcia zápalu v tele môže byť podľa neho dokonca kľúčom k vyhnutiu sa niektorým chirurgickým zákrokom.

Čo robí horkú čokoládu takou účinnou?

Tajomstvo jej pozitívneho pôsobenia na organizmus spočíva v obsahu flavonoidov – prírodných antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Tieto antioxidanty sa postarajú o široké spektrum pozitívnych účinkov, ktoré horká čokoláda prináša. Pozrime sa, ako presne dokážu prispieť k zlepšeniu zdravia.

Viete, čo sa stane s vašim telom, pokiaľ budete pravidelne jesť horkú čokoládu?

Protizápalové vlastnosti

Flavonoidy v horkej čokoláde majú silný protizápalový účinok, ktorý tlmí produkciu zápalových látok v tele. Tento mechanizmus môže znížiť bolesť a opuchy kĺbov, čo ocenia najmä ľudia trpiaci chronickými zápalmi.

Podpora krvného obehu

Pravidelná konzumácia horkej čokolády môže podporiť rozšírenie ciev a zlepšiť krvný obeh. To znamená, že sa živiny a kyslík dostanú efektívnejšie do všetkých častí tela, vrátane kĺbov, čo prispieva k ich regenerácii a udržiava ich zdravšie.

Ochrana pre srdce

Flavonoidy majú tiež pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu – pomáhajú znižovať „zlý“ cholesterol a zároveň zvyšovať hladinu „dobrého“ cholesterolu. Tento účinok chráni srdce a cievy pred ochoreniami, čím znižuje riziko srdcovocievnych chorôb.

Vyberajte kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa

Aby ste naplno využili pozitívne účinky, siahnite po kvalitnej horkej čokoláde s obsahom kakaa minimálne 70 %. Vyhýbajte sa čokoládam, ktoré obsahujú vysoké množstvo cukru alebo umelých prísad, pretože tie môžu priaznivé účinky oslabiť.

Koľko čokolády si môžete dovoliť?

Aj keď má horká čokoláda množstvo benefitov, neznamená to, že je dobré ju konzumovať v neobmedzenom množstve. Optimálna denná dávka je okolo 30 gramov. Dr. Pappas odporúča tri malé kúsky horkej čokolády s obsahom 70 % kakaa denne. Zlepšuje nielen pocit sýtosti, ale tiež pomáha k lepšiemu spánku a pocitu pohody.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané