Prečo som nevedela skôr týchto 7 vecí o želatíne?

Zdieľať
želatína

Želatína je živočíšny proteín, ktorého hlavnou zložkou je denaturovaný kolagén. Vyrába sa varením šliach, väzov a kostí (hlavne ošípaných a hovädzieho dobytka). Želatína je bez chuti, bez zápachu a má množstvo výhod, o ktorých ste nikdy nepremýšľali.

1. Zdravá črevná sliznica

Želatína zabraňuje rozvoju toho, čo sa nazýva syndróm perforovaného čreva. Lekári tiež uznávajú, že bránia priechodu črevnej sliznice. Chráni črevnú stenu pred patogénmi. Zlá výživa môže spôsobiť malé otvory v črevnej sliznici. Môže byť napadnutá vírusom alebo baktériou. Môže viesť k chorobám, ale strava bohatá na želatínu pred ním chráni (napr. vo forme polievky, želé)

2. Krásna pleť

Želatína je bohatá na aminokyseliny, ako je glycín a prolín, ktoré pomáhajú produkovať kolagén. Kolagén je nevyhnutný pre pružnú a mladistvú pokožku. Preto konzumácia želatíny môže pomôcť predchádzať vráskam. Pri vonkajšej aplikácii je efekt úžasný

3. Zdravie srdca

Veľké množstvo živočíšnych bielkovín poškodzuje srdce. Je to kvôli homocysteínu, ktorý obsahujú. Zvýšené hladiny v krvi môžu viesť k mŕtvici a infarktu. Želatína naopak chráni srdce, namiesto farbeného mäsa by sa mali konzumovať vývary z kostí

4. Lepšie trávenie

Želatína zlepšuje zloženie žalúdočnej kyseliny, chráni žalúdočnú sliznicu. Pomáha pri trávení a vstrebávaní živín. Takto klesá nadúvanie a pálenie záhy.

5. Rýchlejší spánok

Vedeli ste, že lepšie spíte, keď máte nízku telesnú teplotu? Presne to spôsobuje glycín v želatine. K tomu je najlepší kolagén extrahovaný z rýb (napr. rybie želé).

6. Úzkosť

Glycín v želatine je prírodný liek na úzkosť. Dôvodom je, že glycín je neurotransmiter, ktorý inhibuje nadmernú stimuláciu centrálneho nervového systému. Keď dôjde k panike a úzkosti, miska želé dokáže zázraky.

7. Zdravé kĺby

Kolagén je surovinou pre kĺbovú chrupavku. Preto posilňuje kĺby s vysokým obsahom želatíny, vysokého prolínu a glycínu. Už sa dlho vie, že pridávanie želatíny do krmiva zlepšuje kĺby koní. Dnes ich odporúčajú aj reumatológovia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané