Jablčný ocot má nespočetné množstvo pozitívnych účinkov nielen na naše telesné schránky. Využívame ho v domácnosti i pri upratovaní, leštenie alebo odstraňovanie zápachu.
Prečo si aplikovať ocot na vlasy
Tí ľudia, čo majú jablčný ocot na vlasy vyskúšaný, používajú ho väčšinou opakovane. Samozrejme niekomu ocot tak moc smrdí, že ho neznesie ani v zriedenej forme.
Používaním octovej kúry alebo oplachu, upokojíte pokožku hlavy.
Ocot dokonale vyčistí vašu vlasovú časť pokožky od stylingových produktov alebo šampónov, ktoré môžu upchať folikuly.
Ocot vám pomôže udržať správne pH vlasov, ktoré sa môže meniť používaním šampónov a ostatnej vlasovej kozmetiky. Čo znamená, že po použití octu budú vaše vlasy lesklé a hladké.
Jeho protizápalové a antimikrobiálne účinky pozitívne pôsobia na pokožku, ktorú trápia lupiny. Jablčný ocot pomáha zneškodniť kvasinky, ktoré lupinatosť spôsobujú.
Na čo všetko ešte poslúži?
Tento ocot je naozaj všestranný. Ľudia si z neho vyrábajú domácu vodu na tvár, namáčajú si do octového kúpeľa nohy, aby sa zbavili stvrdnutej kože na pätách, a dokonca si ho aplikujú do podpazušia, aby zabránili nepríjemnému pachu potu.
Zriedený ocot využívajú ľudia k upratovaniu, lebo likviduje baktérie. Omývajú s ním podlahy, mikrovlnky, kuchynské linky, toalety a pod.
Používaním octu vnútorne pre nás má tiež mnoho pozitívnych účinkov. Od chudnutia až po čistenie krvi.
Výroba jablčného octu
Príprava domáceho octu nie je žiadnym zložitým procesom, ktorý by bol náročný a časovo by vás nejako zásadne obmedzoval.
Čo budete potrebovať:
- 1 kg jabĺk – najlepšie z vlastnej záhrady alebo aspoň bio
- 2 litre vody
- vhodná nádoba, v ktorej bude zmes kvasiť (napríklad 5 l pohár)
- plátno (možno aj utierka alebo detská plienka)
- vareška
- gumička
postup:
- Jablká najprv umyte vo vode a zbavte ich stopky .
- Nastrúhajte jablká nahrubo, vrátane šupky i vnútra jablká a nahádžte všetko do kvasnej nádoby.
- Dva litre vody prevarte, nechajte vychladnúť a nalejte k nastrúhaným jablkám.
- Pohár prekryte plátnom a upevnite gumičkou.
- Nádobu so zmesou nechajte v tme pri izbovej teplote približne 10 dní odpočívať.
- Ráno a večer vezmite varešku a zmes premiešajte. Keď zabudnete a na varešku si spomeniete len ráno alebo večer, nevadí.
- Desať dní utečie ako voda, po tejto dobe prelejte cez plátno do druhej nádoby.
- Zakryte opäť plátnom a dajte do špajze do tmy na 3 týždne.
- A ako spoznáte, že je hotovo? Prestanú sa tvoriť bublinky.
- Nakoniec si ocot prelejte do vami vybraných pohárikov.
- Takto vyrobený ocot vám doma vydrží rok. Môžete uchovávať v chladničke