Prečo piť každé ráno zelerový džús?

Zdieľať
Gettyimages celery juice johner images.jpg

Zeler je plný vitamínov, minerálov a ďalších zdravých látok

Vyrobíte ho tak, že ho olúpete škrabkou alebo nožom, nakrájate a dáte do odšťavovača. Odporúča sa pridať ďalšie ovocie alebo zeleninu, nielen preto, že potom bude zmes chutiť lepšie, ale tiež kvôli väčšej výživovej hodnote. Pokiaľ by bol džús moc hustý, môžete pridať vodu.

Gettyimages celery juice johner images.jpg

Samotná zelerová šťava má výhodu, že obsahuje menej cukru a kalórií ako iné ovocie. Jeden pohár tohto džúsu má dokonca menej kalórií ako stredne veľká mrkva.

Prečítajte si na čo všetko je dobrá zelerová šťava

Zlepší sa stav vašich očí

Zeler má vysoký obsah vitamínu A, ktorý má rozhodujúci vplyv na zdravý zrak. Chráni totiž povrch očí pred baktériami a vírusmi. Tiež zmenší možnosť rozvoja ochorení súvisiacich s vekom ako je napríklad šedý zákal.

Stop rakovine

Nachádza sa v ňom aj luteolín, ktorý oslabuje rakovinotvorné bunky. Tým tiež môže podporovať liečbu rakoviny. Napríklad v čínskej medicíne už sa zeler v boji proti rakovine používa dlho.

Nebudete mať prekyslený organizmus

Zeler obsahuje veľké množstvo prvkov ako je železo, horčík a sodík. Tie pomáhajú neutralizovať kyslosť niektorých jedál, ktoré ste zjedli, a udržiavať tak v tele prirodzenú rovnováhu pH. Konzumácia veľkého množstva kyslých potravín spôsobuje zdravotné problémy napríklad s kosťami, tiež má vplyv na vznik obličkových kameňov a pečeňových a srdcových problémov. Bežný človek zje denne veľké množstvo kyslých jedál, keď teda do jedálnička zaradíte zeler, tak týmto problémom a ich hromadenie zabránite.

Udržiava rovnováhu tekutín

Je v ňom veľké množstvo draslíka, ktorý má v ľudskom organizme veľkú úlohu. Niektorí vedci dokonca veria, že je to najvýznamnejší minerál pre správne fungovanie nášho tela. 40% vody sa v organizme nachádza v bunkách, zvyšok vody je napríklad v krvi alebo medzi bunkami. Draslík sa vo vode rozpúšťa a reguluje jej hladinu vo vnútri buniek, čo je pre zdravie nevyhnutné.

Zabránite vzniku cukrovky 2. typu

Diabetes typu 2 je veľkým problémom modernej spoločnosti. Odhadom by touto chorobou malo do roku 2030 trpieť až 400 miliónov ľudí po celom svete. Zeler obsahuje veľa vitamínu K, ktorý zvyšuje citlivosť na inzulín a tým znižuje riziko vzniku cukrovky.

Získate potrebné množstvo folátov

Folát je jedným z vitamínov skupiny B a je potrebný pre červené a biele krvinky nachádzajúce sa v kostnej dreni. Rovnako tak je nenahraditeľný pre látkovú premenu, pri štiepení bielkovín a pre replikáciu DNA.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané