Úzko súvisí s obsahom vody v organizme, podieľa sa na udržiavaní správnej rovnováhy medzi tekutinami
Všeobecne platí, že zvýšený prísun sodíka vedie k zadržiavaniu vody a hyperhydratácii (čo má za následok zvýšenie telesnej hmotnosti alebo vznik opuchov) a znížený prísun zase vedie k zvýšeným stratám vody.
Sodík sa z organizmu vylučuje najviac močom, podľa okolností tiež potením a stolicou, denné straty sú teda veľmi variabilné. Prívod vody a sodíka by mal byť v rovnováhe s ich potrebou a stratami. Našťastie je náš organizmus vybavený nesmierne zložitým mechanizmom, ktorý reguluje hospodárenie s vodou a elektrolyty a je schopný zabezpečiť stálosť vnútorného prostredia prakticky za všetkých okolností.
Príliš veľa soli škodí srdcu
Základným zdrojom sodíka je kuchynská soľ, ktorú obsahujú skoro všetky potraviny, takže skôr, než nedostatok sodíka hrozí nadbytok. Ten so sebou však nesie zdravotné riziká. K najvýznamnejším patrí hypertenzia, vysoký krvný tlak, ktorý je významným rizikovým faktorom pre srdcovo-cievne ochorenia a s nimi spojená úmrtnosť. Aj mierne zníženie prívodu sodíka môže znížiť riziko vzniku ischemickej choroby srdca, cievnych mozgových príhod či srdcového zlyhávania. Pri nadbytku sodíka hrozí tiež poškodenie obličiek, ktoré môže skončiť až nutnosťou hemodialýzy. Vysoký príjem soli sa dáva aj do súvislosti s rakovinou žalúdka či osteoporózou.
Pozor na očistné kúry
Rozumná však nie je ani snaha o extrémne nízky prívod sodíka. Jeho nedostatok vedie k závažným zmenám v zložení elektrolytov a množstvo vody v organizme. Nebezpečné sú v tejto súvislosti predovšetkým tzv. Očistné kúry, ktoré spočívajú v dlhodobej konzumácii extrémneho množstva tekutín a môžu praktizujúceho priviesť až na jednotku intenzívnej starostlivosti. Podobne riziková môže byť aj liečba vysokého krvného tlaku lieky zvyšujúce vylučovanie sodíka v obličkách (čo je väčšina tzv. Diuretík) – v tomto prípade je namieste pravidelná kontrola jeho hladiny.
Ako znížiť príjem sodíka?
Sodík je prirodzenou súčasťou takmer všetkých potravín, avšak jeho spotrebu približne z troch štvrtín pokrývajú tie, do ktorých sa z technologických alebo chuťových dôvodov pridáva kuchynská soľ – napríklad syry, údeniny, konzervy a ďalšie.
Obmedziť príjem soli však nie je úplne jednoduché. Nemusíte sa vzdávať kvalitných syrov či šunky alebo celozrnného pečiva, niektoré výrobky potravinárskeho priemyslu by ste však mali výrazne obmedziť alebo sa ich vzdať úplne (napríklad slané čipsy obsahujú v 100 g takmer 2 g soli, slané tyčinky v rovnakom množstve môžu mať dokonca 7 g soli). Veľmi podstatným zdrojom sú tiež najrôznejšie koreniace a dochucujúce prípravky, u ktorých môže soľ predstavovať až 50% obsahu. Značné množstvo soli obsahujú aj údeniny, ktoré sa bez nej pri výrobe nezaobídu, podobne ako väčšina instantných a dehydrovaných výrobkov alebo potravín v slaných nálevoch.
Bylinky jedlo ochutia
Soľ môžete sčasti nahradiť bylinkami, ktoré pridávame ako pri príprave jedla, tak pre záverečné ovoňanie. Množstvo soli v jedle môžeme znížiť jednoducho aj tým, že pokrmy nebudeme pri varení nadmerne prisoľovať a vyhneme sa automatickému dosoľovaniu na tanieri (štipka totiž môže znamenať až 1 g soli).
Športovci to majú inak
Nadmerné množstvo sodíka býva spájané s radom zdravotných problémov, na športovcov sa však musí pozerať inak. Tí by dávky sodíka mali upravovať podľa potreby, v závislosti na intenzite tréningov, okolitej teplote, stresu a ďalších faktoroch, ktoré prehlbujú dehydratácii. Práve u športovcov nie je nutné znižovať príjem soli na minimum. Nedostatok sodíka má totiž veľmi negatívny dopad na športový výkon. Okrem regulovania vody v tele má sodík vplyv aj na prácu svalov, na nervovú činnosť alebo rovnováhu pH organizmu. Nadbytok sodíka síce prispieva k zadržiavaniu vody v tele, ale pri športe hrá inú úlohu – napríklad pomáha zvyšovať svalový objem a zlepšovať svalový výkon, alebo naopak zvyšovať vytrvalosť.
Sodík ovplyvňuje okrem iného správne fungovanie telesných tekutín, napríklad potenie a s ním ochladzovanie organizmu. Tým pôsobí aj na metabolizmus mnohých ďalších minerálnych látok. Nedostatok sodíka pri športovaní preto môže významne ovplyvniť nielen ostatné minerálne látky a ich správnu funkciu, ale môže mať aj významný vplyv na výkony a zdravotný stav športovcov. Pri športe je teda nutné dopĺňať nielen tekutiny, ale pri intenzívnejšie fyzickej aktivite, pri športovaní v teple alebo pri kombináciu oboch tiež sodík a ďalšie minerálne látky.