Prečo je brokolica tak zdravá?

Zdieľať
Brocoli_d56901396a7addabfc9cb6645367b0c0.jpg

Niektorí si brokolicu doprajú aj v surovom stave a robia dobre, takto je najzdravšia a uchová si najviac vitamínov a ďalších pre telo prospešných látok.

Brokolica pochádza pôvodom z oblasti Stredomoria, prvenstvo v jej pestovaní si dodnes drží Taliansko a je najväčšou exportnou krajinou tejto zeleniny. Brokolica obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a iných živín. Snáď najvýznamnejšia je obsah vitamínu C, pretože ho má viac ako 100 mg v 100 g. Za zmienku určite stojí toľko potrebný vitamín D, vitamín E, vitamíny skupiny B, ďalej potom karotén, riboflavín, kyselina listová, železo, draslík, selén, vápnik a horčík.

Brocoli_d56901396a7addabfc9cb6645367b0c0.jpg

Brokolica pre naše zdravie

Pretože je nabitá karotenoidmi, pomáha v prevencii rakoviny pľúc. Vďaka obsahu vápnika môže byť prospešná v prevencii kostných porúch, napomáha k uchovaniu si zdravých zubov. Draslík má priaznivé účinky na správnu činnosť srdca. Konzumáciou brokolice tiež podporujeme trávenie, metabolizmus aj krvotvorbu. A v neposlednom rade zlepšujeme imunitný systém. Brokolicu by do svojho jedálnička mali zaradiť aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, obsahuje totiž okolo 90% vody a je veľmi chudobná na sacharidy.

Čerstvú a peknú brokolicu poznáme podľa jasne zelených ružíc, niekedy aj s purpurovým nádychom, pupene by mala mať pevne uzavreté. Nikdy nekupujeme brokolicu so stopami žltej farby, je to známka, že ružica už nie je najmladšia.

Hlavnou sezónou tejto zeleniny je jeseň a jar, mimo sezónu môžeme siahnuť po brokolici mrazenej..

Brokolica v kuchyni

Brokolica veľmi ľahko a rýchlo podlieha skaze, preto je treba čerstvú brokolicu spotrebovať čo najrýchlejšie. Brokolicu skladujeme vo vzduchotesnom obale na suchom a chladnom mieste. Aj pri správnych skladovacích podmienkach vydrží brokolica maximálne 10 dní.

Existuje aj ďalší spôsob skladovania. Brokolicu môžeme tiež odrezať konca hlúb a vložiť ju do džbánu či pohár s vodou. Hlavičku len ľahko prekryjeme kúskom potravinárskej fólie a uložíme do chladničky.Surová brokolica môže byť súčasťou smoothie, šalátov a nátierok.

Aby mala varená brokolica dobrú chuť, musí vždy trochu chrumkať. Prevarená, rozmäknutá a bledá brokolica je už ochudobnená o veľa vitamínov a nechutí dobre. Čerstvá, správne varená brokolica nemá ostrú chuť ani arómu.

Brokolica môže byť varená v pare, je to ten najlepší spôsob, ako ju tepelne upraviť a zachovať vitamíny a minerály. Výborne chutí aj blanšírovaná brokolica

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané